Доступність посилання

ТОП новини

США закликають Китай взяти участь у саміті миру – речник Держдепартаменту


За словами Метью Міллера, Китай брав участь у попередніх самітах, і «їхня присутність була корисною»
За словами Метью Міллера, Китай брав участь у попередніх самітах, і «їхня присутність була корисною»

Сполучені Штати Америки закликають Китай взяти участь у мирній конференції щодо України, яка відбудеться наступного тижня у Швейцарії, заявив під час брифінгу 6 червня речник Державного департаменту США Метью Міллер.

За його словами, Китай брав участь у попередніх самітах, і «їхня присутність була корисною».

«Ми вважаємо, що їхня присутність була б корисною тут», – сказав речник.

Пекін, який має тісні зв’язки з Москвою, заявляв, що не братиме участі в саміті, тому що не було виконано умов, які були необхідні для його участі. Серед них – запрошення на саміт і Росії, й України для «рівної участі всіх сторін і чесного обговорення всіх пропозицій».

Конференція, яку українська влада називає Глобальним самітом миру, відбудеться 15–16 червня. Очікується, що близько 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бурґеншток поблизу міста Люцерн. За останніми даними Офісу президента, участь у Саміті миру підтвердили 107 країн і міжнародних організацій.

У Росії, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, заплановані в червні у Швейцарії, не матимуть сенсу без участі Росії. Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що будь-які дії щодо України, які «ігнорують позицію Росії», «відірвані від реальності».

Форум

XS
SM
MD
LG