Доступність посилання

ТОП новини

Літаки, гроші, інструктори: про що домовилися Зеленський із Макроном?


Президент Франції Еммануель Макрон (праворуч) тисне руку президенту України Володимиру Зеленському під час спільної прес-конференції. Париж, 7 червня 2024 року
Президент Франції Еммануель Макрон (праворуч) тисне руку президенту України Володимиру Зеленському під час спільної прес-конференції. Париж, 7 червня 2024 року

7 червня у Парижі відбулася спільна пресконференція президента Франції Емманюеля Макрона та президента України Володимира Зеленського за результатами спільної зустрічі у Парижі.

Радіо Свобода переповідає головні тези пресконференції.

Франція дає літаки та навчатиме пілотів

Президент Франції Макрон оголосив про постачання Україні першої серії літаків Mirage 2000-5, а також про початок підготовки пілотів-штурмовиків й механіків для обслуговування винищувачів.

Франція укомплектує повністю, навчить персонал повної бригади в межах зусиль з регенерації українських сил
Макрон

«Ми оголошуємо про постачання першої серії літаків Mirage 2000-5 і про початок підготовки пілотів-штурмовиків і механіків для обслуговування цього літака. Ми вирішили, що Франція укомплектує повністю, навчить персонал повної бригади в межах зусиль з регенерації українських сил», – заявив президент Франції під час спільної з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції.

Називати точну кількість літаків Макрон відмовився.

«Ми домовилися про потреби, тепер пріоритет у тому, щоб почати формування пілотів і механіків. Це те, що буде запущено буквально в наступні дні в Франції, тому що йдеться про технічні навчання, які будуть на наших теренах. Після цього ми матимемо потребу уточнити можливості Франції, що вона може передати. Ці дискусії почалися вже кілька місяців тому з кількома нашими партнерами», – додав він.

Гроші на критичну інфраструктуру та виробництво зброї

Президент Франції та президент України підписали угоду про фонд на €200 мільйонів. Ці гроші отримають підприємств, які інвестуватимуть у відбудову критичної інфраструктури України. З цього фонду €60 мільйонів передбачені на допомогу енергетичному сектору.

Також Франція розширить мандат Французького агентства розвитку для того, щоби підтримувати проєкти на місцевому рівні. Париж відправить 20 технічних експертів при різних ключових міністерствах, для того щоб пришвидшити роботу зі стандартизації, заявив Емануель Макрон.

У рамках зустрічі двох президентів відбулося також підписання угоди з французько-німецькою оборонною компанією KNDS, щодо відкриття офісу в Україні.

Йдеться про виробництво боєприпасів для артилерії 155-го калібру.

Коаліція для відправлення інструкторів

Емануель Макрон заявив, що Франція планує створити коаліцію партнерів, які готові відправити в Україну своїх інструкторів. За його словами такі перемовини уже ведуться, і багато партнерів уже дали свою згоду.

«Ми знаємо вже, що ми не будемо самі, і ми використаємо наступні дні, щоб організувати якнайширшу коаліцію, щоб відповісти на запити України», – сказав президент Макрон. Водночас він наголосив, що цей крок не є свідченням зацікавлення Франції у ескалації.

Ми не воюємо з Росією та не хочемо ескалації, але ми хочемо зробити все, що можемо, аби допомогти Україні протистояти російській агресії
Макрон

«Ми не воюємо з Росією та не хочемо ескалації, але ми хочемо зробити все, що можемо, аби допомогти Україні протистояти російській агресії. Коли Україна просить від нас навчання на своїй суверенній території мобілізованих солдатів, чи це є ескалацією? Ні. Це не відправлення європейських солдатів чи союзників на лінію фронту», – прокоментував президент Франції. Він також зазначив, що у планах підготувати 400 тисяч українських солдатів.

Володимир Зеленський зазначив, що робота іноземних інструкторів в Україні значно пришвидшить процес навчання українських військових.

«Це більш короткий, більш практичний шлях, тому я вдячний за цю ініціативу», – сказав президент Зеленський.

Про Саміт миру

Під час пресконференції президент Франції заявив, що Франція «завжди на боці миру, але мир не є капітуляцією». Також він сказав, що Париж не погоджується з так званими «червоними лініями» Кремля. Він зазначив, що Україна може розраховувати на підтримку Франції в найближчі тижні в усіх форматах дипломатичних зустрічей.

Ми за мир, згідно з міжнародним правом, яке дозволяє народу, на який нападають, захищатися
Макрон

«Ми за мир, згідно з міжнародним правом, яке дозволяє народу, на який нападають, захищатися», – наголосив Макрон.

Володимир Зеленський, у свою чергу, сказав, що «справедливість – це не про поступки, а домовленості – не про ультиматуми, поваги до РФ, до вбивць у нас немає».

Раніше Емманюель Макрон підтвердив свою участь в українському Саміті миру.

Саміт, на якому планується обговорити зусилля щодо досягнення миру в Україні, відбудеться у Швейцарії 15–16 червня. За словами президента України Володимира Зеленського, сторони планують обговорити, зокрема, питання ядерної та продовольчої безпеки, а також обміну військовополонених за формулою «всіх на всіх».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG