Доступність посилання

ТОП новини

«Жахливий акт насильства». Байден відреагував на поранення прем’єра Словаччини


Прем’єра Словаччини гелікоптером доправили з міста Гандлова, де стався напад, до Банської Бистриці, оскільки дорога до Братислави зайняла б занадто багато часу
Прем’єра Словаччини гелікоптером доправили з міста Гандлова, де стався напад, до Банської Бистриці, оскільки дорога до Братислави зайняла б занадто багато часу

Президент США Джо Байден заявив, що він стурбований повідомленнями про напад на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца.

Як повідомила пресслужба Білого дому, Байден заявив, що разом із дружиною, першою леді США Джилл Байден, молиться за швидке одужання словацького прем’єра, «і наші думки з його родиною й народом Словаччини».

«Ми засуджуємо цей жахливий акт насильства. Наше посольство тісно співпрацює з урядом Словаччини і готове допомогти», – цитує слова Байдена Білий дім.

Напад засудили й інші світові лідери.

«Таким актам насильства немає місця в нашому суспільстві, вони підривають демократію, наше найцінніше спільне благо. Мої думки з прем’єр-міністром Фіцом, його сім’єю», – заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що новини «про боягузливий замах» на прем’єр-міністра Словаччини «глибоко шокували» його.

«Насильству не повинно бути місця в європейській політиці», – додав він.

Президент України Володимир Зеленський назвав напад на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца «жахливим» і побажав політику швидкого одужання.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо був поранений 15 травня після того, як у нього вистрілив озброєний чоловік після виїзного засідання уряду у місті Гандлова, приблизно за 200 кілометрів від столиці Братислави. За словами очевидців, Фіцо підійшов до місцевих жителів після засідання уряду, після чого пролунало кілька пострілів.

В уряді заявили, що Фіцо перебуває в небезпечному для життя стані, але про характер поранень офіційно не повідомляли.

За даними ЗМІ, премʼєр-міністра поранено в груди і живіт. Поліція затримала підозрюваного одразу після нападу.

Роберт Фіцо обійняв посаду прем’єр-міністра Словаччини в жовтні 2023 року після того, як на парламентських виборах перемогла його партія «Курс – соціальна демократія». Після перемоги Фіцо виступив проти військової допомоги Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG