Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський у зверненні розповів про три сценарії розвитку ситуації з коронавірусом і загрозу дефолту


Президент закликав українців дотримуватися карантину і не виходити на вулицю без нагальної потреби
Президент закликав українців дотримуватися карантину і не виходити на вулицю без нагальної потреби

Президент України Володимир Зеленський закликав народних депутатів на позачерговому засіданні Верховної Ради 30 березня ухвалити два законопроєкти, необхідні для отримання міжнародної фінансової допомоги. Як заявив президент у відеозверненні, оприлюдненому ввечері 29 березня у фейсбуці, в разі провалу цих законопроєктів Україну чекає «занепад економіки й загроза дефолту».

«Завтра має відбутися позачергове засідання Верховної Ради. Через коронавірус Україна фактично опинилася на роздоріжжі та має два шляхи. Перший – ухвалення двох життєво важливих законів. Після чого ми отримаємо підтримку від наших міжнародних фінансових партнерів у розмірі щонайменше 10 мільярдів доларів. Це потрібно для стабілізації економіки і подолання кризи. Другий шлях – провал цих законів. Після – занепад економіки й загроза дефолту… Завтра народ України чітко побачить, чи готові ви (парламент – ред.) захищати його інтереси. Суспільство зрозуміє – ви слуги народу чи прислужники чужих інтересів. Усвідомте свою відповідальність», – сказав Зеленський.

За словами президента, є також три сценарії розвитку ситуації з пандемією коронавірусу, і двох найбільш складних із них українська медична система не витримає.

«Сьогодні є фактично три сценарії розвитку подій. Перший: від 3% до 5% одночасно хворих через коронавірус. Це болючі цифри. Але такий сценарій не є катастрофою. Тож маємо бути зібраними і дисциплінованими: продовжити самоізоляцію, дотримуватися правил гігієни і не виходити на вулицю без потреби. Тоді ми переживемо цей шторм. Другий сценарій – 25% хворих. Третій – більше 50% одночасно хворих на коронавірус. Другого і тим паче третього сценарію наша медична система не витримає. Наші лікарі не витримають одночасного напливу такої кількості хворих», – заявив Зеленський.

Тому президент закликав українців дотримуватися карантину і не виходити на вулицю без нагальної потреби.

Станом на 10:00 29 березня в Україні 418 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 9 летальних, 5 пацієнтів одужали, повідомила пресслужба МОЗ.

Із 28 березня Україна повністю закрила державний кордон та припинила всі пасажирські перевезення. Уряд також продовжив дію карантинних заходів до 24 квітня.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG