Доступність посилання

ТОП новини

Чудово, що командування на Донбасі передається до ЗСУ – ветеран


Ілюстративне фото. Українські військовослужбовці на бронетехніці на околиці окупованого російськими гібридними силами Донецька, 4 березня 2015 року
Ілюстративне фото. Українські військовослужбовці на бронетехніці на околиці окупованого російськими гібридними силами Донецька, 4 березня 2015 року

Закон про реінтеграцію Донбасу дозволить закрити доступ до миротворчої місії Росії та її сателітам, і в цьому його головна перевага, стверджує політичний експерт Кирило Сазонов. А офіцер Генштабу Віктор Шидлюх зазначає, що створення Об’єднаного оперативного штабу, яке передбачає закон, не тільки відповідає стандартам НАТО, а й офіційно покладає ключову роль у вирішенні конфлікту на Донбасі на Збройні сили.

Політичний експерт Кирило Сазонов вважає найважливішим наслідком ухвалення закону про реінтеграцію те, що Україна виключила можливість перебування на Донбасі російських миротворців, а також переклала на Росію відповідальність за окуповані території.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов
Ми виключаємо російських миротворців, білоруських, вірменських, тобто тих, хто входить в Договір про колективну безпеку
Кирило Сазонов

«Ми несли всю відповідальність за постачання електрикою, водою, за стан справ в медицині на цих територіях, за будь-які руйнування, грабежі, насильство. Тепер за все несе відповідальність Росія, оскільки території визнані окупованими нею. Тобто, ціна окупації стає для Росії не в рази, а, певно, на кілька порядків вище. То природно, що вона набагато швидше покине територію. Ми виключаємо російських миротворців, білоруських, вірменських, тобто тих, хто входить в Договір про колективну безпеку», – прокоментував експерт.

Офіцер Генерального штабу ЗСУ, полковник Віктор Шидлюх підкреслює, що створення Об’єднаного оперативного штабу відповідає стандартам НАТО.

Об’єднаний оперативний штаб був апробований під час участі в АТО
Віктор Шидлюх

«Операція об’єднаних сил відрізняється від антитерористичної операції тим, що провідну і ключову роль відіграють Збройні сили, оскільки де-факто так воно зараз і є. Ми зараз на випередження спрацювали, і Об’єднаний оперативний штаб був апробований під час участі в АТО, а тепер буде брати участь на законних підставах в штатному режимі. Залишається лише призначити командувача Оперативного штабу», – сказав він в ефірі «Ранкової Свободи».

За його словами, вимоги до майбутнього очільника штабу не обмежуються лише кваліфікаціями – кандидати мають також користуватись особистим авторитетом серед військ.

Колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко зазначає, що закон створює законне підґрунтя для фактичного стану справ.

Вводиться Оперативний штаб і йому надається право управління. Не взаємодію, не координацію – це більш низький рівень організації дії – а саме управління
Ігор Романенко

«Для того, щоб це відбувалося законно, централізовано, вводиться Оперативний штаб і йому надається право керувати, організовувати управління. Я це підкреслюю: тобто не взаємодію, не координацію – це більш низький рівень організації дії між структурами – а саме управління», – пояснює він.

Водночас Романенко зауважує, що для України пріоритетом залишається вирішення конфлікту мирним шляхом.

Ігор Романенко
Ігор Романенко
Закон повинен дати можливість завести контингент миротворців
Ігор Романенко

«Цей закон повинен дати можливість завести контингент миротворців і зробити крок на поступове відновлення цих територій. Спочатку під міжнародним контролем, тому що, як ви знаєте, обговорюється питання введення 20 тисяч миротворців, а також чотирьох тисяч цивільної адміністрації, яка б організовувала відповідні роботи після виведення російських військ та роззброєння терористичних структур і вирішення політичних вимог Мінську, наприклад, і виходу після цього державних структур України на кордон», – розраховує військовий.

Заступник керівника штабу всеукраїнського Союзу ветеранів АТО Віталій Чорний позитивно оцінює ухвалення закону, хоча зауважує, що це слід було зробити ще на початку війни.

Те, що командування передається Збройним силам – це чудово. Те, що він приймається тільки зараз, свідчить про те, наскільки наше керівництво відстає
Віталій Чорний

«В першу чергу зараз нас цікавить, наскільки швидко він буде запроваджений та втілений в життя. Ті позитивні моменти, які в ньому є, те, що командування передається Збройним силам – це чудово, це позитивний момент, і командування вже приймається. Те, що він приймається не одразу, а тільки зараз, свідчить про те, наскільки наше керівництво відстає», – констатує Чорний.

Тим часом до Верховної Ради вже надійшов законопроект про національну безпеку, який президент Порошенко позначив як невідкладний.

Віктор Шидлюх зазначає, що, на відміну від закону про особливості національної політики, цей документ стосується всієї України.

Віктор Шидлюх
Віктор Шидлюх

«Оскільки зараз, під час війни, яку розв’язала Росія, дуже багато атак на Україну, які суспільство ще нездатне оцінити, але вони наносять величезну шкоду. Це економічні, інформаційні атаки і в інших сферах», – пояснює полковник.

Він додає, що найважливіше – не прийняття законодавчих норм, а їх виконання.

«Тому що закон може бути де-юре, а де-факто можуть не виконувати цей закон. Відповідно, все буде залежати, наскільки будуть виважені норми, викладені в цьому законі, наскільки будуть чітко розподілені завдання щодо виконання цих норм із забезпеченням національної безпеки і, відповідно, від професійності виконавців».

Окремі складнощі, за словами військового, пов’язані з цивільним контролем над оборонним сектором.

Зараз кожен, хто розбирається або не розбирається у військових справах, починає втручатися в ці питання й іноді заважати
Віктор Швидлюх

«Зараз кожен, хто розбирається або не розбирається у військових справах, починає втручатися в ці питання і іноді заважати, дуже часто з причин просто незнань специфіки, особливості військової справи», – нарікає Шидлюх.

Погоджуючись із важливість громадського контролю, він тим не менш наполягає, що такий контроль має бути впорядкованим.

«Зараз ЗСУ залишаються, мабуть, найвідкритішою організацією, яка є в України, оскільки всі найдрібніші аспекти діяльності стають відкритими для громадскості і це нормально. Але заважати діяльності Збройних сил і маніпулювати тими даними, які оприлюднюють ЗСУ, здійснювати тиск на ЗСУ – ми повинні розуміти, що це небезпечно під час війни», – застерігає офіцер Генштабу.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG