Доступність посилання

ТОП новини

Інтеграція в НАТО: політичні зміни передують військовим – експерти


Президент України Петро Порошенко та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч). Київ, 10 липня 2017 року
Президент України Петро Порошенко та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ (ліворуч). Київ, 10 липня 2017 року

Законопроект «Про національну безпеку», який підтримала Рада національної безпеки та оборони, лише декларує зміни, які має впроваджувати Україна для інтеграції в НАТО, зазначає вйськовий експерт Сергій Грабський. При чому, за найоптимістичнішим його прогнозом, шлях до членства в Альянсі триватиме не менше п’яти-семи років. Тим часом, застерігає експерт з питань безпеки Василь Богдан, загроза суттєвої військової ескалації нависає не тільки над Україною, а й над усім світом.

Законопроект про національну безпеку визначає пріоритетом для України наближення до стандартів Євросоюзу та НАТО, причому не тільки у суто військовій сфері, зазначає військовий експерт Сергій Грабський.

Неможливо побудувати сучасні Збройні сили без матеріальної та соціальної підтримки військовослужбовців
Сергій Грабський

«Якщо подивитися на весь комплекс заходів, що ведеться в НАТО – тільки 25-30% складає військовий аспект. Адже неможливо побудувати сучасні Збройні сили без матеріальної та соціальної підтримки тих самих військовослужбовців, без наближення до загальноєвропейських стандартів. Саме тому ця робота більше суспільна, аніж військова», – пояснив він в ефірі «Ранкової Свободи».

Грабський нагадує, що Україна вже брала участь у спільних навчаннях з країнами НАТО, незважаючи на невідповідність окремих технічних характеристик.

Сергій Грабський
Сергій Грабський

«Йдеться в першу чергу про законодавче та політичне оформлення цього союзу, а технічні стандарти, вибачте за тавтологію – справа технічна. Польщі, зокрема, знадобилося більше десяти років після вступу в НАТО, щоб наблизити свої збройні сили до стандартів НАТО, а в першу чергу були прийняті політичні рішення, які забезпечували і політичну систему, і економічне зростання, і соціальні стандарти», – нагадує Грабський.

Одним із таких європейських стандартів, який ще має впровадити Україна, є переосмислення функцій Міністерства оборони. Експерт наполягає, що очільник цього відомства має бути цивільною особою.

«Міністр оборони – це, з одного боку, посада політична, яка забезпечує керівництво Збройними силами відповідно до тієї політичної сили, яка знаходиться при владі. А якщо в більш примітивному сенсі, то це, власне, є завгосп, який забезпечує життєдіяльність Збройних сил. Саме в цьому питанні полягає так званий демократичний контроль», – впевнений він.

Водночас Грабський зазначає, що будь-який законопроект є лише декларацією змін, а не їх рушієм по суті, та й бюрократія НАТО не дає підстав чекати на швидке набуття членства.

Процедура набуття членства в НАТО може зайняти щонайменше п’ять-сім років
Сергій Грабський

«Сама процедура набуття членства в НАТО може розтягнутися на три-п’ять років навіть за позитивним рішенням. Тобто шлях досить тривалий. За виключно позитивної ситуації наших досягнень це може зайняти щонайменше п’ять-сім років», – прогнозує фахівець.

Олександр Палій
Олександр Палій

Членство України в НАТО залежить від зовнішньополітичних чинників, а не від внутрішньої політики, вважає політолог Олександр Палій.

Для членства України в НАТО необхідна насамперед політична воля США, а також Німеччини, Франції, Британії
Олександр Палій

«Для членства України в НАТО необхідна насамперед політична воля Сполучених Штатів Америки, а також провідних європейських держав на зразок Німеччини, Франції, Британії. Що стосується таких суто технічних показників, як наближення стандартів НАТО, модернізація Збройних сил, то, в принципі, в Україні станом на сьогодні уже дуже багато цих вимог досягнуто», – констатує політолог.

Таким чином, на його переконання, зовнішні чинники зараз вирішують більше, ніж внутрішні.

При цьому експерт з питань безпеки Василь Богдан схильний вважати, що зовнішньополітична ситуація, в якій зараз існує Україна, не набагато стабільніша за внутрішню.

Світ стоїть перед вибором: чи включитись у підготовку миротворчих ініціатив, чи нарощувати озброєння і тихенько скочуватись в прірву Третьої світової війни
Василь Богдан

«Є всі підстави багатьом експертам і політикам говорити про те, що назріває глобальний конфлікт, до речі, із застосуванням ядерної зброї. Тому зараз світ стоїть перед вибором: чи активно включитись у підготовку та ухвалення відповідних миротворчих ініціатив на глобальному рівні і попередити сповзання світу в цю катастрофу, чи нарощувати озброєння, в тому числі і ядерне, і тихенько скочуватись в цю прірву Третьої світової війни», – впевнений Богдан.

Водночас російська агресія на Донбасі та окупація Криму дають Україні підстави і надалі реформувати сектор безпеки, зазначає він.

Василь Богдан
Василь Богдан

«Проект закону про національну безпеку України, який ухвалений на РНБО, якраз і спрямований на те, щоб створити законодавчу базу для подальшого реформування сектору безпеки і оборони відповідно до стандартів НАТО. Кінцевим результатом повинно стати членство в НАТО і в Європейському союзі».

На думку фахівця, навіть вже наявні зміни в оборонній сфері дозволяють стверджувати, що Україна здатна протидіяти агресору на високому управлінському рівні. Проте зупинятися рано, переконаний він.

Усвідомлення загроз із боку Росії спонукають Захід, НАТО і українське військово-політичне керівництво до проведення реформ
Василь Богдан

«Усвідомлення всіх цих речей щодо загроз із боку Росії, і розуміння, що все-таки Україна може бути і є форпостом демократії на південно-східному фланзі НАТО, спонукають Захід, НАТО і українське військово-політичне керівництво до проведення тих реформ, які б не тільки наблизили, а й створили ті стандарти НАТО, які повинні бути в Збройних силах України і взагалі в секторі безпеки і оборони».

Невідповідність реалій ЗСУ стандартам НАТО, на думку Богдана, необов’язково має стати на заваді інтеграції України в Альянс.

«Якщо взяти ті країни колишнього соціалістичного табору, які були швиденько прийняті в НАТО і в ЄС, то переважна більшість із них не відповідала тим стандартам ні НАТО, ні ЄС, але політична складова тоді змушувала Захід діяти саме в такому напрямку. Тому Україна по своєму становищу, своїх стандартах вже майже готова до цих заходів і перспектива – вона завжди є», – міркує експерт.

Він також додає, що наступним кроком з боку США могло б стати визнання України основним союзником поза НАТО – тобто державою, з якою Сполучені Штати підтримують тісні військові відносини, хоча вона й не є членом Альянсу.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG