Доступність посилання

ТОП новини

МЗС направило Росії ноту протесту через затриманих на Донбасі російських військових


Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту російській стороні у зв’язку із затриманням на території України двох російських військовослужбовців (за даними СБУ). Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

«Сьогодні на адресу МЗС Росії була направлена офіційна нота протесту, оскільки затримання цих двох військовослужбовців Єрофеєва та Александрова є наочним доказом всіх тих порушень міжнародного права, які відбуваються з боку Росії в контексті її агресії проти України», – зазначив він.

Він додав, що перебування російських військовослужбовців на території України та їхня участь у бойових зіткненнях з українськими силами АТО ставить під сумнів наміри Росії стосовно добросовісної імплементації Мінських домовленостей.

«Це вже є не просто аргументом, а доконаним фактом, що російські війська присутні на території України. Ми чекаємо адекватних і аргументованих пояснень Російської Федерації, як це сталося», – заявив він.

17 травня стало відомо про затримання двох російських військових. Українська сторона заявила, що полонені є військовослужбовцями спецназу Головного розвідувального управління Росії і були затримані під час бою біля міста Щастя Луганської області. У Києві заявили, що затриманих Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова судитимуть за участь у терористичній організації.

Міністерство оборони Росії вимагає негайного звільнення російських полонених. У відомстві заявили, що ці двоє громадян дійсно служили в російській армії, але на момент затримання вже не числилися в Збройних силах. У Кремлі, коментуючи інформацію про затримання Єрофеєва й Александрова, 18 травня знову заявили, що російських військових на сході України немає.

XS
SM
MD
LG