Доступність посилання

ТОП новини

Святкування 8-9 травня у Києві буде без салюту, Хрещатик – без офіційних заходів


В’ячеслав Кириленко
В’ячеслав Кириленко

Офіційних заходів на Хрещатику 9 травня не буде, при цьому більш як 10 організацій подали заявки на проведення політичних акцій в центрі столиці, повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко.

«Є більше 10 заявок різних організацій, в тому числі і екстремістського характеру, на проведення політичних заходів 9 травня, в тому числі на Хрещатику та у центрі міста. Рішення з цього приводу буде ухвалювати київська міська влада. Переконаний, що нікому не вдасться зірвати мирний план проведення пам’ятних заходів 8 та 9 травня. Оскільки є чітке розуміння того, що ми один народ і пошановуємо всю історію і всіх ветеранів», – сказав він.

Крім того, за словами урядовця, не буде салюту. «Ніякої стрілянини не буде. Сучасний підхід – пам’ять, пам’ять і ще раз пам’ять про українців, які боролися з нацизмом у лавах різних армій», – додав він.

Згідно з програмою, 8 травня святкові заходи розпочнуться відкриттям в Музеї Великої Вітчизняної війни виставки «Родинна пам’ять про війну» (за участю перших осіб держави), експозиція налічує близько тисячі сімейних раритетів. «Виставка буде вказувати в першу чергу на людський вимір трагедії», – сказав Кириленко.

Крім того, 8 травня відбудеться акція «Перша хвилина миру». Також запланована концертно-творча пам’ятна акція за участю провідних музичних колективів і за безпосередньою участю бійців АТО. Після цього у небо будуть запущені світлові ліхтарики у вигляді маку. Наприкінці заходу всі учасники виконають гімн Євросоюзу.

9 травня святкування продовжиться покладанням квітів до обеліску на проспекті Перемоги і пам’ятника невідомому солдату на площі Слави. Об 11:05 – 12:05 пройде Марш миру за участю військових духових оркестрів з України, а також з Естонії, Литви, Польщі, Сербії, до Музею історії війни. Перед цим відбудеться присяга курсантів у присутності президента України Петра Порошенка.

9 квітня Верховна Рада ухвалила закон про увічнення Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Відповідно до закону, в Україні 8 травня встановлюється Днем пам’яті та примирення на честь усіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років і відзначатиметься щорічно, 9 травня в Україні є державним святом – Днем Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

XS
SM
MD
LG