Доступність посилання

ТОП новини

Що в аптечці українського солдата?


Київ – Бинт, джгут і знеболювальне – це все, що кладе держава в індивідуальну аптечку українського солдата. Волонтери намагаються забезпечити вояків необхідними медикаментами, однак нарікають: робити це офіційно – занадто повільно, а тепер зволікати не можна. За даними Міноборони, під час АТО було поранено близько 990 українських військових, на лікуванні зараз – понад 560, з них 20% – у тяжкому стані.

Боєць Національної гвардії Олександр відбув на АТО дві ротації, із дня на день готується їхати на Донбас утретє. За словами чоловіка, першого разу, у травні, він стояв на блокпосту під Слов’янськом, оточеному бойовиками, солдати витримували по три атаки на день, багатьох із них поранили. Час від часу приїжджав бронетранспортер медичної служби, але постійно із нацгвардійцями лікарів не було.

Нам на базі АТО видали кожному по ІПП, російською мовою це «индивидуальный перевязочный пакет», тобто там стерильний бинт знаходиться і все – 70-го року випуску
Олександр, боєць Нацгвардії

«Першого разу нам на базі АТО видали кожному по ІПП, російською мовою це «индивидуальный перевязочный пакет», тобто там стерильний бинт знаходиться і все – 70-го року випуску, 1970-го, тобто все радянське іще. По джгуту і ще на тридцять з чимось чоловік нам дали чотири чи п’ять ампул знеболювального, буторфанол воно, по-моєму, називається точно», – розповідає Олександр.

На другу ротацію дали ще бинтів, все інше лишилось, як було, говорить чоловік. За його словами, знеболювальні, кровоспинні і протигрибкові засоби та бинти, яких не вистачало, воякам постачали волонтери. У прес-службі «Правого сектору» говорять, що ті члени організації, які нині беруть участь в АТО, комплектуються виключно силами волонтерів, є постійна потреба у ліках.

Чохол для аптечки удвічі дорожчий за її вміст – Андронатій

Тим часом, директор військово-медичного департаменту Міноборони, полковник медичної служби Віталій Андронатій зазначає, що радянська аптечка, навпаки, містила забагато комплектуючих, які у теперішньому конфлікті солдатам не потрібні, наприклад, протирадіаційні та протихімічні засоби, тому їх із переліку складників виключили. Тепер там є два перев’язувальні пакети, джгут і антишоковий засіб. Раніше користувались препаратом, який вироблявся у Горлівці, але зараз, оскільки виробництво знищено, переходять на інший, додає Андронатій.

За його словами, основною проблемою щодо індивідуальних аптечок є мішок, де ці засоби треба тримати: він коштує близько двохсот гривень, а це майже вдвічі дорожче, ніж його вміст.

Ми розраховуємо на гуманітарну допомогу, яку нам зараз дають американці
Віталій Андронатій

«Ми розраховуємо на гуманітарну допомогу, яку нам зараз дають американці. Вони постачають штатні аптечки з Америки, уже прийшло близько 2,5 тисяч, і ми запланували до трьохсот тисяч таких аптечок», – зауважує Андронатій.

У аптечці від волонтерів 18 чи 19 позицій – Бірюков

Що ж до кровоспинних засобів, перші двадцять тисяч пакетів «Гемостопу» зможуть видавати українським солдатам приблизно через тиждень, запевняє полковник.

Далеко не всі необхідні в польових умовах засоби можна знайти в Україні, розповів Радіо Свобода координатор групи волонтерів «Крила фенікса» Юрій Бірюков. За його словами, в кожній аптечці, яку волонтери передають на передову, вісімнадцять чи дев’ятнадцять позицій.

Джгути і бандажі ми закуповуємо за кордоном. Завозимо контрабандно
Юрій Бірюков

«Celox» (кровоспинний засіб – ред.), джгути і бандажі ми закуповуємо за кордоном. Завозимо контрабандно», – каже Бірюков.

За словами депутата від «Батьківщини» Олександра Бригинця, на кордоні дійсно виникали проблеми із завезенням ліків та амуніції з Європи, зараз обмеження щодо імпорту знято. Водночас, він говорить про складність користування деякими з наявних медзасобів, зокрема, джгутами, тому поранений солдат може завдати собі ще більшої шкоди.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG