Доступність посилання

ТОП новини

Мінекономіки пропонує відмовитися від переведення годинників


Мiнiстерство економiчного розвитку i торгiвлi України пропонує вiдмовитися вiд переведення годинникiв на лiтнiй i зимовий час. Вiдповiдний проект закону розміщений на сайті відомства.

Згідно із законопроектом, єдиним для всієї території країни пропонується встановити київський час, що буде прирівняний до часу другого часового поясу міжнародної системи часових поясів. При цьому обчислення часу протягом календарного року не змінюється, за винятком можливої корекції секунд у зв’язку зі зміною швидкості обертання Землі навколо своєї осі.

Закон пропонується запровадити з березня. Таким чином, якщо пропозицію Мінекономіки ухвалять як закон, то переведення годинника на літній час в цьому році вже не відбудеться.

У пояснювальній записці Міністерство заявляє, що ухвалення цього законопроекту дозволить покращити здоров’я українців, підвищити їхню працездатність, скоротити кількість різноманітних аварій техногенного характеру.

Мінекономіки нагадує, що Кабмiн схвалив цей законопроект iще рiк тому i внiс його до парламенту. Однак пiсля парламентських виборiв, вiдставки й призначення нового складу уряду виникла необхiднiсть додаткового узгодження цього проекту закону.

У вересні 2011 року Верховна Рада України, слідом за Росією й Білоруссю, скасувала переведення годинника на зимовий час, ухваливши проект постанови депутата Олега Надоші (фракція Партії регіонів), і, таким чином, Україна залишилася в літньому часу.

Таке рішення викликало невдоволення громадськості. Згодом парламент скасував своє рішення, доручивши Кабінету Міністрів внести на його розгляд протягом місяця законопроект про порядок обчислення часу на території України. Потім Мінекономіки ініціювала скасування переходу вже на літній час.

На початку 1990-х років Україна вже одного разу експериментувала з відмовою від переведення стрілок улітку, але відновила літній час 1992 року «згідно з рекомендаціями Європейської економічної комісії ООН», а в 1996 році уточнила термін його чинності «з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи».

Літнім часом користуються в усьому Європейському Союзі, про прагнення інтегруватися з яким заявляє Україна.
XS
SM
MD
LG