Доступність посилання

ТОП новини

56 країн попросили ООН передати справу Сирії до Міжнародного кримінального суду


П’ятдесят шість країн звернулися до Ради безпеки ООН із проханням передати справу про кризу в Сирії на розгляд Міжнародного кримінального суду в петиції, яку в понеділок передала Раді безпеки Швейцарія від імені всіх прохачів.

Серед країн, які підписали петицію, – низка європейських, як-то Британія, Франція чи Німеччина; серед тих, які відмовилися підписувати, – зокрема, Росія чи Китай.

Як заявила в понеділок на засіданні Ради безпеки верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей, влада Сирії має понести відповідальність за злочини, які вона могла вчинити.

Звинувачення у злочинних діях у Сирії висували і проти влади країни, і проти різноманітних опозиційних груп, які виступають чи й воюють проти влади.

За оцінками ООН, у перебігу вже 22-місячного конфлікту в Сирії там загинули з усіх його сторін понад 60 тисяч людей.

Оскільки Сирія не підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду, передати її справу про можливі воєнні злочини до розслідування в цьому суді може тільки Рада безпеки ООН.

Міжнародний кримінальний суд, що заснований 1 липня 2002 року і діє в Гаазі, має на меті переслідувати осіб, звинувачених у геноциді, воєнних злочинах і злочинах проти людяності, скоєних після цієї дати.
XS
SM
MD
LG