Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ вітає референдум у Киргизстані, Росія ж побачила ризики


Члени дільничної виборчої комісії підраховують результати голосування на виборчій дільниці в Бішкеку, 27-28 червня 2010 року
Члени дільничної виборчої комісії підраховують результати голосування на виборчій дільниці в Бішкеку, 27-28 червня 2010 року

Прага – ОБСЄ назвала успішним референдум у Киргизстані про нову Конституцію, який пройшов у неділю. Тепер Киргизстан має стати першою парламентською державою у Середній Азії. Натомість Росія попереджає про ризики нової політичної системи, якою, на її думку, можуть скористатися екстремісти.

Близько 90 відсотків учасників референдуму в Киргизстані підтримали зміни до Конституції, які зменшують повноваження президента. Такі попередні дані наводить киргизька влада. В голосуванні, що відбулося лише через два тижні після кривавих міжетнічних сутичок, взяло участь майже 70 відсотків виборців. У результаті насильства на півдні Киргизстану загинуло щонайменше 270 осіб і ще 400 тисяч, переважно місцевих узбеків, стали біженцями всередині країни чи й до сусіднього Узбекистану.

Незважаючи на складні обставини, киргизька влада змогла створити умови, необхідні для мирного проведення референдуму, заявила у понеділок у Бішкеку місія спостерігачів Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Голова місії спостерігачів ОБСЄ Боріс Фрлец
Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, голова місії Боріс Фрлец заявив: «Під час голосування було чимало недоліків, я б сказав, не було повної відповідності міжнародним нормам і внутрішнім законам. Тим не менше, з огляду на високу явку і результат цей референдум безперечно треба визнати дійсним».

Загалом виборчі комісії провели референдум «переважно прозоро»; серед недоліків спостерігачі звернули увагу на те, що виборців не завжди перевіряли на наявність спеціальної фарби, якою помічали руки учасників, щоб запобігти повторним голосуванням.

ОБСЄ сподівається, що Киргизстан зможе усунути подібні недоліки до парламентських виборів, які заплановані на осінь.

Референдум також легітимізував перехідний уряд, який прийшов до влади в Бішкеку в квітні після протестів, в результаті яких був змушений розпрощатися з владою і виїхати з країни президент Курманбек Бакієв. Йому та його родині надав притулок президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Голова тимчасового уряду Киргизстану Роза Отунбаєва
Голова тимчасового уряду Киргизстану Роза Отунбаєва повідомила, що тепер після «скромної», як вона сказала, інавгурації на посаду президента перехідного періоду, на якій її затвердив референдум, займеться формуванням нового уряду. «Уряд не буде мати додатку «тимчасовий». У світовій практиці такі уряди називають технічними», – зазначила Отунбаєва.

Вона вважає, що в результаті референдуму її співвітчизники поклали край ері авторитарного правління, яким поруч із корупцією і кумівством відзначилися обидва попередні лідери Киргизстану.

Росія боїться екстремістів


Натомість президент Росії висловив сумнів, що нова модель правління у Бішкеку буде ефективною. Дмитро Медведєв сказав, що не зовсім розуміє, як у Киргизстані працюватиме парламентська республіка.

Дмитро Медведєв
«Чи це не перетвориться у низку безкінечних проблем, перетасовок у парламенті, безконтрольного переходу влади з одних рук до інших? І, зрештою, чи це не буде сприяти приходу до влади сил, які матимуть екстремістську спрямованість?» – зауважив Медведєв.

Сусідній Таджикистан тим часом привітав результати референдуму в Киргизстані. Офіційний Душанбе оголосив, що співпрацюватиме з будь-якою владою, яку оберуть самі киргизи. Офіційної реакції з інших середньоазійських держав наразі немає.

Остаточні результати конституційного референдуму в Киргизстані мають оприлюднити пізніше цього тижня.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG