Доступність посилання

ТОП новини

Україна як приклад слабкості зовнішньої політики ЄС


Прага – Якщо і відбувається якесь змагання за вплив на східноєвропейських теренах між Росією та Європейським Союзом, то ЄС його явно програє. Такий висновок після поїздки в регіон єврокомісара з розширення та зовнішньої політики робить брюссельський оглядач Радіо Свобода Ахто Лоб’якас.

Повернувшись із поїздки Південним Кавказом та з України наприкінці квітня, єврокомісар із розширення та закордонної політики Штефан Філе звітував перед Європейським парламентом.

«Якби Штефан Філе не був такою серйозною людиною, можна було б підозрювати його в тому, що він плакав від безсилля, – зауважує Ахто Лоб’якас. – Настільки була очевидна різниця між зовнішньополітичними амбіціями Європейського Союзу та засобами, які він виділяє на ці цілі».

Те, що може запропонувати ЄС – це все те саме, що і раніше – вільну торгівлю, перспективу безвізових подорожей і трошки грошей. Все пов’язано бюрократичними умовами, які стають чимдалі жорсткішими та формалізованими.

Зовнішній політиці ЄС бракує грошей

Україна, яка веде переговори про асоціацію з Євросоюзом ще з 2007 року, отримала від ЄС новий список реформ, «разом із можливими заохоченнями та відповідями з боку ЄС». Ця матриця, за словами комісара Філе, становить «інструмент для політичного спрямування» країни та її реформ з боку ЄС. Але що може запропонувати Євросоюз, запитує європейський оглядач Радіо Свобода? Далекі перспективи економічної інтеграції та політичної асоціації, при чому асоціація – це точно не перспектива членства! Трохи більше грошей? І це в той самий час, коли Україна продовжує оренду на 25 років Чорноморському флоту Росії за знижку в ціні на газ від 3 до 4 мільярдів доларів на рік?

Єврокомісар зауважив, що ця угода викликала величезний внутрішньо і зовнішньополітичний скандал, але Європейський Союз відсиджується в цілковитому нейтралітеті. ЄС розглядатиме угоду лише з огляду на енергетичну безпеку ЄС, прозорість самої угоди та безпеку транзиту. Тобто єдина роль, в якій Європейський Союз бачить Україну на довгострокову перспективу – це роль транзитера російського газу, зазначає брюссельський оглядач Радіо Свобода.

«Можна припустити, що єврокомісар Філе та його колеги дуже добре розуміють, які обмежені інструменти вони мають у своєму розпорядженні. Філе сам натякав на це, коли переконував євродепутатів у тому, що ЄС не має жодної надії поширити свій вплив у світі, якщо він не може вплинути навіть на найближчих сусідів», – підсумовує Ахто Лоб’якас.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG