Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК офіційно оголосила Януковича новообраним Президентом України


Голова ЦВК Володимир Шаповал під час засідання з підведення офіційних результатів виборів Президента України. Київ, 14 лютого
Голова ЦВК Володимир Шаповал під час засідання з підведення офіційних результатів виборів Президента України. Київ, 14 лютого

Центральна виборча комісія офіційно оголосила лідера Партії регіонів Віктора Януковича новообраним Президентом України.

На засіданні в неділю комісія, за результатами опрацювання 100 відсотків протоколів окружних виборчих комісій, встановила офіційні результати повторного голосування з виборів Президента України 7 лютого.

Згідно з результатами, оприлюдненими ЦВК, за Януковича проголосувало 48,95 відсотка виборців, за Тимошенко – 45,47 відсотка.

В абсолютних цифрах за Віктора Януковича проголосували 12 мільйонів 481 тисяча 266 виборців, за Юлію Тимошенко – 11 мільйонів 593 тисяч 357 виборців.

Таким чином, розрив між двома кандидатами становить 3,48 відсотка голосів.

Не підтримали жодного кандидата 4,36 відсотка виборців (1 мільйон 113 тисяч 51).

Визнано недійсними 1,19 відсотка бюлетенів (305 тисяч 837).

ЦВК дала підстави для оскарження своїх дій у суді – Усенко-Чорна

Центральна виборча комісія постановою про результати виборів Президента України дала підстави для оскарження своїх дій у суді.

Про це після оголошення офіційних результатів виборів Президента України заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

«На жаль, Центральна виборча комісія сьогоднішнім своїм засіданням, у тому числі дала підстави для судового оскарження своїх дій, а також бездіяльності», – зазначила вона.

Заступник голови ЦВК вкотре наголосила, що не були розглянуті скарги, подані до ЦВК.

Також вона зазначила журналістам, що наразі тривають кілька судових процесів щодо недотримання вимог законодавства про вибори, рішення яких можуть вплинути на загальні результати.

«Зокрема, може змінитися, як голосова частина в кількості виборців, які віддали свої голоси за того, чи іншого кандидата, так і інші показники щодо кількості виборців, які взяли участь у голосування», – наголосила Жанна Усенко-Чорна.

У свою чергу, член ЦВК Михайло Охендовський зауважив, що результати голосування є точними, а він не коментує думки своїх колег.

Штаб Тимошенко має намір оскаржити результати виборів у Вищому адмінсуді

Штаб кандидата на Президента, Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко має намір оскаржити результати виборів Президента у Вищому адміністративному суді України.

Про це журналістам сказав Володимир Пилипенко, довірена особа Тимошенко в Центральній виборчій комісії ще перед оголошенням офіційних результатів виборів ЦВК.

«Протокол із оголошення результатів виборів, що фактично зараз... буде прийнято, за нашим глибоким переконанням, незаконний і не відповідний вимогам закону про вибори Президента України», – сказав він.

Володимир Пилипенко наголосив, що на даний час є багато нерозглянутих судових справ про порушення під час другого туру виборів.

Зокрема, він повідомив, що в Київському апеляційному адміністративному суді перебуває 43 судові справи, розгляд частини з яких призначено на 15 лютого.

За словами Пилипенка, позовну заяву буде подано у Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) після того, як буде отримано протокол ЦВК про результати голосування на виборах Президента.

Напередодні, у суботу ввечері, Юлія Тимошенко у зверненні до українського народу заявила, що не визнає перемогу Віктора Януковича і оскаржуватиме результати президентських виборів у судах. При цьому вона наголосила: «Я можу твердо сказати вам, що вибори в Україні було сфальсифіковано. І це вже не політична декларація, а чітка правова оцінка юристів».

Раніше член ЦВК Михайло Охендовський зазначав, що дії ЦВК зі встановлення офіційних результатів виборів можуть бути оскаржені у Вищому адміністративному суді України протягом п'яти днів і ВАСУ має розглянути скарги протягом двох днів.

Він нагадав, що на відміну від попередніх виборів, для набуття чинності офіційних результатів виборів не потрібна їх публікація.

Таким чином, відлік 30-денного терміну для складення присяги вступу на посаду новообраного Президента розпочинається саме з дня встановлення ЦВК на своєму засіданні офіційних результатів виборів.

Лавринович прогнозує інаугурацію Януковича 22-26 лютого

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович прогнозує проведення процедури інаугурації в Президенти лідера Партії регіонів Віктора Януковича в останній тиждень лютого, 22-26 лютого.

Він сказав журналістам, що цей термін включає і термін на оскарження результатів виборів у Вищому адміністративному суді.

Партія регіонів просить Генпрокуратуру перевірити правдивість заяв Турчинова і Луценка про фальсифікації

Партія регіонів просить Генеральну прокуратуру перевірити правдивість заяв першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про фальсифікації на виборах Президента.

Про це на прес-конференції в неділю заявив народний депутат від Партії регіонів Борис Колесніков.

«Наша юридична служба за підписом народних депутатів сьогодні направила (Генеральному прокуророві) Олександрові Медведьку заяву, у якій ми просимо вивчити все сказане Юрієм Луценком і Олександром Турчиновим щодо правопорушень, що підпадає під статтю 183, частина 2 (Кримінального кодексу) – свідомо помилкове повідомлення про злочин, яким створюються штучні докази», – заявив він.

За словами Колеснікова, Турчинов і Луценко підштовхують людей до вчинення такого злочину, масово змушуючи писати свідомо неправдиві заяви про порушення.

Депутат також наголосив, що всі заяви про фальсифікації, зроблені прихильниками Прем'єр-міністра Юліи Тимошенко, не витримують жодної критики.

Зокрема, зазначив він, надана до Центральної виборчої комісії інформація свідчить про те, що кількість тих, хто проголосував вдома, а також виборців, включених у списки в день голосування в областях, де більша кількість виборців підтримала Тимошенко, вища, ніж в областях, що підтримали лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

Крім цього, Колесніков заявив, що на тих дільницях у Криму, на яких, за даними БЮТ, були фальсифікації на користь Януковича, у день голосування членами виборчкому від Партії регіонів було виявлено ручки зі зникаючим чорнилом, а при підрахунку бюлетенів було виявлено 150 чистих бюлетенів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG