Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ розкаже у суді про «чарівні пальці» фальсифікаторів


Київ – У Блоці Юлії Тимошенко готують документи для оскарження результатів другого туру президентських виборів. Тим часом регіонали ведуть активні, хоча й не публічні, переговори про формування нової коаліції. Ціною питання є посада Прем’єр-міністра.

Попри те, що розрив між кандидатами становить понад 800 тисяч голосів, речники Блоку Юлії Тимошенко запевняють, що зможуть довести в суді фальсифікацію виборів.

«Майже півмільйона бюлетенів було зіпсовано «чарівними пальцями», – каже голова комітету з питань правої політики депутат-бютівець Сергій Міщенко. – Це коли в палець замотувалися ручки, і при підрахунку голосів чоркалися бюлетені, які потім визнавали недійсними. На деяких дільницях це доходило до 25 відсотків. Ці технології міжнародні та інші спостерігачі просто не в змозі були бачити. Але наші представники зафіксували такі порушення. При аналізі даних випливає, що відсоток фальсифікацій вищий, ніж розрив між двома кандидатами».

Серед б'ютівців багато тих, хто визнає, що за такого розриву змінити результати виборів у суді буде проблематично. Проте вони утримуються від публічних коментарів.

Регіонали вдячні Ющенку за чесні вибори

У Комітеті виборців України вважають нереальним оскарження у судах результатів президентських виборів. За словами голови КВУ Олександра Черненка, перспективи оскарження результатів виборів можливі на 10-20 дільницях. А для того, щоб зрівняти результат, штабу Тимошенко необхідно оскаржити вибори більш як на півтисячі дільниць.

Прихильники Віктора Януковича заявляють, що вибори пройшли чесно, і в цьому депутат-регіонал Ганна Герман бачить велику заслугу чинного глави держави Віктора Ющенка. «Він увійшов в історію як Президент, при якому пройшли чесні вибори», – зазначила речниця Партії регіонів.

Рішення Юлії Тимошенко оскаржувати результати виборів її опоненти назвали таким, що може зашкодити її політичній кар’єрі як лідера опозиції. Депутат-регоінал Нестор Шуфрич вважає, що перспектив оскарження результатів другого туру немає.

«П’ять днів законом відведено на відповідні судові звернення, – каже він. – Тобто, можна сказати, що на тиждень, можливо, відкладеться процес інаугурації. Це максимум, чого зможуть досягти наші опоненти».

Крісло Тимошенко вже пропонують Єханурову?

Між тим, Партія регіонів поки що не може похвалитися успіхом у формуванні нової парламентської коаліції. За словами Нестора Шуфрича, мають місце переговори про створення коаліції з фракцією НУНС. Але розповідати про деталі переговорів він не став, посилаючись на те, що «коаліція – це такий процес, про який не кричать».

Проте нашоукраїнці здебільшого запевняють, що нічого про ці переговори не знають. «На засіданні нашої групи ми жодного разу не проговорювали можливість коаліції з Партією регіонів», – каже член депутатської групи «За Україну!» Андрій Парубій.

Ціною коаліції може бути крісло прем’єра. Регіонали не хочуть поступитися кріслом голови уряду. Адже в них є щонайменше три претенденти на цю посаду: Микола Азаров, Юрій Бойко, Борис Колесников. Проте у вівторок, ближче до середини дня, настрої в парламентських кулуарах змінилися: можливість призначення прем’єра, запропонованого нашоукраїнцями, регіонали вже не заперечували однозначно. Найчастіше називають кандидатуру теперішнього заступника голови президентського Секретаріату, екс-прем’єра Юрія Єханурова.

Оптимісти обіцяють формування нової коаліції вже у четвер. Проте більшість регіоналів схильні до того, що нова парламентська більшість оформиться вже після інавгурації нового Президента.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG