Доступність посилання

ТОП новини

Захід занепокоєний початком виробництва високозбагаченого урану в Ірані


Прага – Іран стверджує, що розпочав виробництво високозбагаченого (до 20 відсотків) ядерного палива. Ця новина надійшла в час, коли Захід намагається посилити тиск на Тегеран у зв’язку з його ядерними приготуваннями. У Вашингтоні заявляють, що очікують обговорення і ухвалення нових санкцій щодо Ірану в Раді Безпеки ООН вже до кінця цього тижня.

Державне телебачення Ірану повідомило, з посиланням на керівника Агентства з атомної енергії країни Алі Акбара Салегі, що країна розпочала збагачувати уран до рівня у 20 відсотків на потужностях поблизу іранського міста Натанза.

Салегі відзначив, що нові потужності зі збагачення урану відрізняються від тих 5 тисяч центрифуг, котрі вже збагачують уран в Натанзі до рівня вище трьох відсотків.

Іранський представник також наголосив, що понад 160 нових центрифуг на рівні надзвукової швидкості здатні виробляти 3-5 кілограмів високозбагаченого урану щомісяця.

На Заході вважають, що Іран прямує до своєї ядерної бомби


Західні держави ставлять під сумнів мирний характер нової ядерної програми Ірану і заявляють, що Тегеран розпочав виробництво високозбагаченого урану для виробництва власної ядерної зброї. Експерти пояснюють, що технологія збагачення урану до 20 відсотків та ж сама, що й до 90 відсотків, а такий збагачений уран може використовуватися для виготовлення ядерної зброї.

Посол Ірану при МАГАТЕ у Відні Алі Асгар Солтаніє заявив, що його країна змушена була приступити до нового збагачення урану з причини ігнорування на Заході зустрічних пропозицій Тегерана щодо отримання високозбагаченого урану з-за кордону.

«Ми чекали відповіді на нашу пропозицію місяцями. У цілому все зводилося до одночасного обміну частини нашого низькозбагаченого урану на уран високозбагачений, – каже представник Ірану. – Вони ігнорували нас упродовж дев’яти місяців і змусили піти на цей крок, якщо це триватиме, то у нас не залишиться іншого виходу, як самим виробляти це ядерне паливо».

Проблема з позиціями Китаю та Росії

Франція і США вважають, що після таких кроків Ірану ООН має вдатися вже цього тижня до ще більш суворих санкції проти Тегерана. Речник Пентагону сказав сьогодні журналістам у Вашингтоні, що США бажали б ухвалення нових санкцій вже цими тижнями. Але санкції можна ухвалити лише одностайністю п’ятьох постійних членів Ради Безпеки ООН. Є проблема з позиціями Китаю та Росії, хоча остання вже сказала про своє занепокоєння останніми заявами Ірану.

Міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак звернувся до Пекіна і Москви із закликом підтримати в цьому позицію Заходу. «Заява президента Махмуда Ахмадинеджада про початок цього тижня виробництва високозбагаченого урану ще раз доводить, що Іран водить за ніс весь світ. Тому належною відповіддю є справжні санкції проти Ірану. Я сподіваюся, що міжнародна спільнота не буде закривати очі на ці заяви Тегерану», – наголосив Егуд Барак.

Хоча в МЗС Ірану заявили сьогодні, що «неправильно» було б з боку США і Франції спонукати ООН до нових санкцій, бо Іран у відповідь на це «не відступить ні на крок».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG