Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі з’являться американські ракети


Запуск ракети «Патріот»
Запуск ракети «Патріот»

Прага – Росія спростовує повідомлення про наміри посилити контингент свого Балтійського флоту у зв’язку планами американців розмістити ракети у Польщі, неподалік від російського кордону. Про такі плани оголосив напередодні міністр оборони Польщі Богдан Кліх.

Американські ракети «Патріот» мають розмістити у місті Моронґ, що на півночі Польщі неподалік від Балтійського моря і за 60 кілометрів від Калінінградської області Росії. Міністерство оборони Польщі заявляє, що вибір цього місця не має «політичного, чи стратегічного значення». Офіційна Варшава пояснює, що вже зараз там розташована польська військова база і тому її інфраструктуру легко пристосувати до розміщення американських ракет і близько 100 американських вояків, які їх будуть обслуговувати. Міністр оборони Польщі Богдан Кліх очікує, що батарею американських ракет розгорнуть наприкінці березня-початку квітня. Раніше припускали, що ракети «Патріот» з’являться неподалік від Варшави.

Президент Сполучених Штатів Барак Обама минулого року скоригував оборонні плани свого попередника Джорджа Буша. Білий Дім тепер виступає за мобільні системи протиракетної оборони, хоча раніше був задум розмістити у Польщі протиракетну базу, а в Чехії радарну установку. При цьому плани надати Польщі ракети «Патріот» для її оборони не скасували.

Такі наміри не до вподоби офіційній Москві. У грудні минулого року російський прем’єр Володимир Путін попередив, що це одна з головних перешкод на шляху до нової російсько-американської протиракетної угоди, яка має замінити Договір-СТАРТ із 1991 року.

Речник державного департаменту США Філіп Кроулі у середу відкинув припущення, що розміщення американських ракет у Польщі загрожує переговорам з Москвою. «Президенти Обама і Медведєв домовилися завершити цю угоду. Ми далі віримо, що ці переговори сумлінно тривають і я не думаю, що тут будуть ускладнення», – зазначив Кроулі.

Тим часом міністерство оборони Росії спростувало інформацію про те, що Москва посилює бойовий і кількісний склад свого Балтійського флоту через розміщення ракет «Патріот» у Польщі. Що Росія планує зробити так це модернізувати свій Балтійський флот, заявив сьогодні речник президента Дмитра Медведєва. Як наголошують російські урядовці, плани модернізації війська не варто розглядати в контексті запланованої появи американських ракет коло російського кордону.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG