Доступність посилання

ТОП новини

Найлегше у світі вести бізнес у Сінгапурі. Україна продовжує пасти задніх


Позиція України за привабливостю для ведення бізнесу. (Інформація з сайту Світового банку: www.doingbusiness.org)
Позиція України за привабливостю для ведення бізнесу. (Інформація з сайту Світового банку: www.doingbusiness.org)

Прага – Світовий банк підготував черговий щорічний рейтинг країн світу за рівнем привабливості ведення в них бізнесу. Як і минулого року, лідером з-поміж 183 держав залишається Сінгапур. Україна серед тих, хто завершує останні 40 сходинок. Серед колишніх республік СРСР Україна також серед найгірших.

У новому рейтингу – 183 країни світу. Перша п’ятірка майже не змінилась із минулого року: Сінгапур, Нова Зеландія, Гонконг, США і Велика Британія. За ними в першій десятці –Данія, Ірландія, Канада, Австралія і Норвегія.

«Сінгапур і Гонконг належать до числа країн, де створені найсприятливіші умови для підприємницької діяльності, а реформи проводяться найпослідовніше», – мовиться у доповіді.

Україна посіла аж... 142 місце. З одного боку, це краще, ніж минулого року (145 місце), але ситуація з веденням бізнесу тут все ще набагато гірша, ніж практично в усіх інших колишніх радянських республіках.

Для порівняння: Грузія посіла в рейтингу 11 місце, Естонія – 24, Литва і Латвія –26 і 27, Азербайджан на 38 місці, Киргизстан на 41, Вірменія – на 43. Білорусь отримала 58 місце, Казахстан – 63, Молдова – 94, Росія – 120 місце.

І взагалі, країни Східної Європи, як і минулого року, мають чудові показники в реформуванні нормативно-правової бази підприємницької діяльності. При цьому початківці-реформатори досягли значних успіхів. І якраз 11 місце Грузії свідчить саме про це.

В Україні забагато політики і ніякої реальної роботи – експерт

Київський незалежний економічний експерт Іван Полтавець каже, що нинішній звіт Світового банку свідчить про те, що «в Україні, на жаль, ніякої реальної роботи з приводу поліпшення бізнесу, побудови якоїсь нової інфраструктури, розробки законодавчих актів, які полегшили б ведення бізнесу, не ведеться». «Справа в тому, що забагато в Україні є політики, але ось такої реальної, планомірної роботи вже багато років не ведеться, – наголошує експерт. – Саме тому цей рейтинг не покращується, а, може, навіть погіршується з деяких параметрів».

Що ж потрібно насамперед, щоб цей рейтинг почав рости?

«Найкраще, що можна було б зробити, це спершу з’ясувати, де Україна має найбільші проблеми, а це, звичайно, податкова система, і починати якусь реформу податкової системи, дивитись на ті країні, які успішно робили такі реформи в нещодавному минулому, брати їхній досвід, і робити цю реформу у себе. Потрібна також адміністративна реформа. Найбільша проблема України – в бюрократії, яку дуже важко подолати, навіть рівня центральної влади», – зазначає Іван Полтавець.

Проект «Ведення бізнесу» ґрунтується на роботі, проведеній більше ніж 6-ма тисячами експертів на місцях. До їхнього числа входять консультанти з ведення бізнесу, юристи, бухгалтери і урядові чиновники. До цієї роботи залучають також провідних учених із багатьох країн світу, які забезпечують методологічну підтримку і необхідний аналіз.

Звіт Світового банку «Ведення бізнесу» («Doing Business») здійснюється за показниками створення сприятливих умов ведення бізнесу в 10 сферах: створення підприємства, отримання ліцензій, наймання працівників, реєстрація прав на майно, отримання кредиту, захист прав інвесторів, міжнародна торгівля, сплата податків, виконання контрактів та закриття підприємства.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG