Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко у Ватикані: Україна високо цінує відносини з Папською державою


Ватикан -- Віктор Ющенко під час зустрічі з Папою Бенедиктом XVI, 1 червня 2009 р.
Ватикан -- Віктор Ющенко під час зустрічі з Папою Бенедиктом XVI, 1 червня 2009 р.

Рим – Президент Віктор Ющенко на аудієнції з Папою Римським у Ватикані обговорив міжцерковну ситуацію в Україні. Голова української держави заявив, що Україна високо цінує унікальні відносини, які має зі Святим престолом.

Віктор Ющенко і Святіший отець Бенедикт XVI зосередили розмову довкола мирного існування різних конфесій в Україні. У зв’язку з цим Президент наголосив, що Україна подає Європі гарний приклад, «коли в одній державі уживається багато конфесій, навіть християнських».

«Наша розмова фокусувалася навколо християнської єдності, порозуміння і толерантності міжконфесійних відносин. Мені здається, що для України є право голосу у цьому питанні. Бо через підкреслену толерантність, яка демонструється у співіснуванні багатьох конфесій, є гарний приклад для багатьох суспільств»,— сказав Президент України в інтерв’ю журналістам.

За словами Віктора Ющенка, він обговорив із понтифіком важливе питання про створення єдиної помісної православної церкви України. «Єдина помісна православна церква в Україні – це та бажана ціль, до якої сьогодні йдуть і багато віруючих, і духовенство всіх провідних православних конфесій», – сказав Ющенко.

Не оминули увагою й ситуацію 6 мільйонів католиків в Україні та подолання суперечностей між конфесіями східного обряду. У церковному діалозі Україна рухається динамічним кроком, заявив Віктор Ющенко.

Підтримка і співпраця

Президент подякував Святому престолові за підтримку у міжнародному визнанні Голодомору, який Ватикан на внутрішньому рівні визнав геноцидом.

Під час зустрічі з державним секретарем Апостольської столиці Тарчізіо Бертоне йшлося про співпрацю в дослідженні української історичної спадщини у секретних архівах Ватикану. Як повідомив Президент, там є унікальна архівна база щодо періоду Української Народної Республіки, Великого Голоду 1932–33 років, а також лист гетьмана Правобережного козацтва Андрія Могили до Папи Римського Інокентія XIІ, датований 1684 роком.

Президент запросив Святішого отця відвідати Україну, нагадавши, що візит попереднього Папи Івана Павла Другого був знаковим для української держави.

Пізніше Президент разом із дружиною Катериною Ющенко побували у Папській колегії Св. Йосафата та спілкувалися із її семінаристами. У закладі, якому вже понад 100 років, навчаються нині 40 молодих пастирів Української греко-католицької церкви.

Семінарист Ігор Наконечний каже, що має «дуже тепле» враження від візиту Президента Ющенка, до якого він має «велику повагу». «За всю історію нашої колегії такого ще не було, щоб Президент сюди завітав», – сказав семінарист.

Вище духовенство подякувало голові держави за увагу до потреб духовного життя української громади в Італії.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG