Лавина заворушень у Британії і російський слід: як хочуть протидіяти

Протест проти мігрантів в Ротерхемі, Великобританія, де 4 серпня 2024 року радикальні демонстранти підпалили готель, у якому мали прихисток 200 шукачів притулку

У Британії щодня збільшується кількість міст, у яких відбуваються антимігрантські протести та заворушення після вбивства трьох дівчаток у танцювальній студії в місті Саутпорт 29 липня. Станом на середу 7 серпня демонстрації організовувались у 30 містах. У Telegram ширяться списки організацій, які допомагають мігрантам, для потенційних атак. А британські депутати шукають шляхи викликати на розмову власника Х Ілона Маска. Саме соцмережі Х та Telegram розповсюджували фейки, які розпалюють протести. Радіо Свобода пояснює, яким чином Росія може бути причетна до підбурювання насильства та як британська влада намагається протидіяти

«Громадянська війна неминуча», – написав у соцмережі Х її власник Ілон Маск після тижня заворушень у Британії, що за 7 днів з одного міста розповсюдились на 23 населені пункти, а станом на 7 серпня планувались уже в 30 містах і супроводжувались погромами.

Ситуація в країні настільки загострилась, що посольства Таїланду, Нігерії, Малайзії, Індії, Австралії та Індонезії в Лондоні закликали своїх громадян бути обережними у Великобританії.

З чого розпочалося?

Почалося усе з нападу у танцювальній студії в місті Саутпорт 29 липня. До приміщення увірвався молодик у масці і накинувся з ножем на дітей та вчителів. Двоє дівчаток віком 6 і 7 років загинули на місці, ще 6 дітей у критичному стані потрапили до лікарні, де одна з них наступного дня померла. Поранення отримали і двоє вчителів та підприємець, який прибіг на допомогу.

Елсі Дот Стенкомб, Бебі Кінг і Еліс Дасільва Агіар, жертви нападу з ножем під час танцювального заходу в Саутпорті 29 липня 2024 року

Поліція затримала нападника одразу, прибувши на місце через 10 хвилин після початку нападу. Оскільки злочинець був неповнолітнім (17 років), правоохоронці спочатку не розкривали його особу.

Як фейки збурили ситуацію?

Та того ж дня після інциденту у Х та Telegram ширились фейки про те, що нападник – це іммігрант-мусульманин, який торік прибув до Британії на човні. Наступного дня, 30 липня, лідер крайніх правих Найджел Фарадж натякнув, що влада, ймовірно, цілеспрамовано приховує від суспільства правду про нападника.

Поліція 1 серпня пішла на вимушений крок та розкрила імʼя нападника, ним виявився уродженець Британії Аксель Рудакубана, батьки якого вихідці з Руанди, де близько 90% населення сповідує Християнство.

Та хвилю фейків та протестів це не зупинило. В різних містах атакували поліцію, грабували магазини, палили авто та притулки для біженців, нападали на мусульманські мечеті.

Прем'єр-міністр Кейр Стармер заявив, що насильство стало результатом «ультраправих хуліганів».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Британії понад 90 людей заарештували після протестів, що переросли в сутички

Організовувались протести через соцмережі.

В ефірі BBC Radio 4 один із урядовців повідомив, що у Telegram у певних групах поширюють список із 39-ти приміщень, пов’язаних з організаціями, які допомагають біженцям та шукачам притулку. А одна міграційна адвокатка зі списку розповіла BBC, що їй неодноразово погрожували, і їй довелося закрити свій сайт і скасувати всі особисті зустрічі.

Британські медіа взялися зʼясовувати, звідки узявся фейк про мусульманина-іммігранта, після якого гнів людей за вбивство дітей вилився на мігрантів.

The Times звернувся до авторки одного з перших твітів про це, Bernie Spofforth, яка раніше поширювала теорії змов про коронавірус та зміни клімату, але та заперечила, що була авторкою допису, мовляв, просто десь побачила та скопіювала допис собі.

Поліцейські із собаками зупиняють учасників заворушень у Ротерхемі, Великобританія, 4 серпня 2024 року.

Чи є «російський слід»?

The Independent поспілкувався із колишнім міністром безпеки Британії Стівеном Макпартлендом, який припустив, що за кампанією із дезінформації у соціальних мережах може стояти Росія.

А The Daily Mail виявила російський слід, проаналізувавши сайт та YouTube канал Channel3 Now, який одним із перших розповсюдив фейк. Виявилось, 11 років тому це був російський YouTube канал, який публікував відео автоперегонів в снігу в Іжевську. Пізніше канал змінював назви, імітуючи реальні медіа, і називався Fox3 Now та Fox3 News.

Російські техніки розповсюдження дезінформації, як от doppelganger (двійник – ред., коли імітуються вебсторінки відомих міжнародних медіа, щоб поширювати фальшиву інформацію під брендом цих ЗМІ), відомі західним урядам, і на думку експертів, 10 днів заворушень у Британії демонструють їх ефективність. Адже шокуючі новини з клікабельними заголовками з сумнівних сайтів, які маскуються під респектабельні медіа, швидко розлітаються соцмережами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мережі ботів та штучний інтелект: як Росія втручається у вибори в ЄС

Влада країни шукає шляхи впливу на власників соцмереж, щоб ті вели відповідальнішу політику щодо боротьби з дезінформацією.

Як хочуть протидіяти?

Британські паламентарі від Лейбористської партії Чі Онвура та Дон Батлер, які змагаються за посаду голови парламентського комітету з науки, інновацій та технологій, заявили виданню POLITICO, що будуть тиснути на власника X Ілона Маска та інших керівників соцмереж.

Маска, зокрема, критикують за те, що він відновив обліковий запис високопоставленого ультраправого активіста Томмі Робінсона (і він потім одним з перших розповсюджував фейки про нападника з Саутпорта), а також за його дописи про невідворотність громадянської війни.

Прес-секретар прем'єр-міністра Кейра Стармера заявив, що таким коментарям «немає виправдання». Також прес-секретар премʼєра попередив компанії соціальних мереж, що насильницькі заклики в Інтернеті є злочином.

Офіцери поліції зіткнулися з протестувальниками під час демонстрації «Досить», організованої ультраправими активістами в Брістолі. 3 серпня 2024 року

В Британії у жовтні був ухвалений закон про безпеку в Інтернеті. Він дає медіарегуляторним органам право штрафувати компанії соцмереж на суму до 10% глобального обороту, якщо вони порушують закон, наприклад, не контролюючи контент, який підбурює до насильства чи тероризму. Проте закон ще не впроваджено, очікувалось, що він запрацює не раніше початку наступного року. Після останніх подій серед політиків лунають заклики запровадити регуляторне законодавство швидше.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Поширення хаосу та паніки»: кремлівські фейки атакують Олімпіаду в Парижі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія використовує дезінформацію для підриву майбутніх виборів у Молдові – офіційні особи США і Молдови
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фейки Кремля про Україну: в хід пішли «фейкові фактчекінги»