«Україна повинна знищити авіабази та інші військові об'єкти в глибині Росії» – Вільям Тейлор

«60% американців кажуть, що вони рішуче підтримують Україну. Наступний президент, хто б ним не став, відображатиме цю підтримку», – Вільям Тейлор

Коли Америка дозволить бити далекобійною зброєю вглиб території Росії? Та як на хід війни вплинуть вибори президента США? Про це в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода поділився думками Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні. З ним зустрілися на полях ХХ щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, організованої Фондом Віктора Пінчука. Також Тейлор назвав умови справедливого миру для України та оцінив поставки іранських балістичних ракет до Росії.

Your browser doesn’t support HTML5

Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні, про вибори в Америці та умови справедливого миру

– Україна просить Сполучені Штати дозволити використовувати ракети великої дальності вглиб російської території. Коли, на вашу думку, це може статися?

Запит від України буде прийнято дуже скоро

– Я думаю, що ми почуємо відповідь дуже і дуже скоро. Всі сигнали за останні кілька днів, коли тут (в Києві – ред.) був держсекретар Блінкен, те, що сказав наш президент (Джо Байден – ред.), те, що сказав британський міністр закордонних справ, те, що сказав британський прем'єр-міністр, все вказує мені на те, що це рішення, цей запит від України на використання зброї, яку вона має, щоб завдавати ударів вглиб Росії, буде прийнято дуже скоро.

– Чому це важливо?

– Для України важливо перемогти. Для того, щоб Україна перемогла, має статися багато речей. Одна з них полягає в тому, що Україна повинна знищити авіабази та інші військові об'єкти в глибині Росії, які дають їй змогу просуватися вперед. І якщо ця далекобійна зброя може допомогти, це буде сприяти Україні. Україна має перемогти.

Українські бійці стріляють з гаубиці по російських позиціях на передовій в Донецькій області. 21 серпня 2024 року

– США готуються до виборів президента: як вони можуть вплинути на ситуацію на фронті та підтримку України?

– Американський народ, який обиратиме наступного президента, підтримує Україну. 60% американців кажуть, що вони рішуче підтримують Україну. Наступний президент, хто б ним не став, відображатиме цю підтримку. Тому я думаю, що вони (нинішні кандидати у президенти ред.) будуть підтримувати Україну.

Ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити ці поставки Ірану

Ми знаємо, що думає одна із кандидатів, віце-президентка Гарріс – вона рішуче підтримує Україну. Ми не знаємо, що саме думає про Україну президент Трамп, але ми знаємо, що думає американський народ, а він підтримує Україну.

– Цього тижня Іран передав Росії балістичні ракети, і багато політиків та експертів кажуть, що це ескалація. А як ви вважаєте?

– Ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити ці поставки Ірану так чи інакше. Санкції, тиск, міжнародне засудження. Ми повинні зупинити їх і чітко дати зрозуміти, наприклад, китайцям, щоб вони не приєднувалися до цих процесів. І поки що китайці не приєдналися. Поки що це лише іранці та північнокорейці.

Тактична балістична ракета малої дальності із супутниковим керуванням Fath-360, яку Іран передав Росії

Україна має бути захищеною

– Якими, на Вашу думку, є умови справедливого миру для України?

– Україна має бути в НАТО. Україна має бути захищеною. Україна має бути суверенною, незалежною. Вона буде і повинна претендувати на всю українську територію, в кордонах 1991 року. Можливо, ці територіальні права будуть реалізовані військовим шляхом, можливо, частково дипломатичним.

Можливо, це станеться скоро, можливо, це станеться пізніше, але ці права мають бути реалізовані. І український народ повинен відчувати себе в безпеці. І я знову повторюся, що Україна повинна приєднатися до НАТО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голова комітету НАТО: Україна має вагомі військові причини завдавати глибших ударів по РФ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нова реальність Путіна. Виявилося, що він «не воював з НАТО» весь цей час
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Технічно і реально можемо»: чи допоможе Україні власна ядерна бомба у війні з Росією?