У понад 3 тисячах справ МСЕК виявлені порушення – Ляшко

«Є робота по виконанню рішення РНБО, де чітко поставлена задача, кого ми зобов'язані переглянути», – Віктор Ляшко

У понад 3 тисячах справ медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) було виявлено порушення під час перевірки Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) спільно із правоохоронними органами, зазначив 23 жовтня під час брифінгу голова відомства Віктор Ляшко.

«У 2023 році МОЗ спільно із правоохоронними органами неодноразово перевіряли справи, які були в МСЕКах, з пріоритетом саме на людей призовного віку. Перевірено понад 90 тисяч справ, із них 19 тисяч у рамках кримінальних проваджень. У понад 3 тисячах були виявлені порушення, які відпрацьовувались надалі, в тому числі в кримінальних справах, результати яких сколихнули суспільство за останні два тижні», – зазначив Ляшко.

Також він розповів, що напередодні було схвалене рішення щодо звільнення голови центральної МСЕК, а також керівників двох профільних науково-дослідних інститутів, підпорядкованих МОЗ, у Дніпрі та Вінниці.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ДБР кажуть, що відкриватимуть кримінальні справи проти посадовців з фейковими інвалідностями

«Плюс ми звільнили двох працівників Міністерства охорони здоров’я відповідних структурних підрозділів, які очолювали і займалися цим напрямком. Паралельно з цим, до кінця цього тижня ми приймемо розпорядження Кабінету міністрів України, яке у нас ліквідує центральний МСЕК», – розповів про рішення міністр.

Нині, каже Ляшко, перегляд справ МСЕК триватиме. Категорії тих, кого потрібно перевірити – передбачає рішення РНБО, введене в дію напередодні.

«Є робота щодо виконання рішення РНБО, де чітко поставлена задача, кого ми зобов’язані переглянути, які справи. Тут робота наша з правоохоронними органами. Ми всі ці справи переглянемо, це 100%. Паралельно з цим проводиться робота щодо перегляду справ, формуються комісії, це неодноразово, для всіх осіб від 25 років до 60 чоловічої статі, яким була встановлена інвалідність під час воєнного стану», – сказав очільник МОЗ.

Якщо людину викличуть на переогляд, а вона не з’явиться, то, за словами Ляшка, скасовується інвалідність та виплати.

За інформацією очільника МОЗ, нині в Україні працює понад 350 МСЕК, у них – понад 1200 лікарів. Комісії були створені обласними радами або громадами як комунальні установи. Фінансуються МСЕКи із субвенцій, які виділяються на область.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Уперше за часи незалежності. Через фальшиві довідки – ліквідовують МСЕК, а генпрокурор подав у відставку