Twardy у ЗСУ: як польські танки показують себе на фронті

PT-91 Twardy 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ

Коли йдеться про танки, які західні партнери передали Україні, то насправді більшість з них – це не Abrams чи Leopard, а радянські Т-72. Польща відправила ЗСУ понад 250 таких машин, а ще надала 60 РТ-91 Twardy. Фактично це той самий Т-72, але модернізований: у нього краща система наведення вогню та потужніший двигун. Про враження від роботи на Twardy Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розпитали в українських танкістів.

Густе листя, маскувальна та антидронова сітка і глибокий капонір – Twardy захований у лісопосадці з урахуванням останнього бойового досвіду. Це напрямок Часового Яру, і хоча до самого міста, а значить, і до лінії фронту, відносно далеко, російські дрони тут літають постійно.

Танк ретельно ховають від російських безпілотників

Команду Донбас Реалії зустрічає командир танка Валентин. Каже, цього «поляка» зробили у 1995 році. Але майже 30 років – не надто довгий вік для Т-72.

Поляки збільшили потужність двигуна
Олег, військовослужбовець ЗСУ

«Поляки збільшили потужність двигуна. Водночас не можна сказати, що танк набагато поважчав», – розповідає військовослужбовець 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Олег.

За його словами, також було дещо змінено трансмісію, завдяки чому Twardy став спритнішим.

«Маневреність – це дуже важливий фактор, тому що кожна секунда буває на вагу золота», – додає Олег.

Іншим значним покращенням у РТ-91 військовослужбовці називають зміни у системі наведення. «Мольфар», який раніше працював на радянському Т-72, каже, що особливо переваги відчуваються під час роботи у темну пору.

«Тепловізор стоїть кращий. Він спарений з командирським, і в нього якість зображення вночі набагато краща», – пояснює навідник.

Читайте також: «Три сокири» у херсонських степах: як себе показує на фронті американська гаубиця М777

Ще одна особливість Twardy – динамічний захист ERAWA. Спеціальне покриття захисних блоків знижує видимість танка в інфрачервоних та радіолокаційних діапазонах. Однак в Україні вразливі місця ще посилили радянським «Контактом».

«Наші поставили додаткову броню, щоб захистити двигун, катки від удару», – розповідає Валентин.

Танкісти демонструють динамічний захист ERAWA. На задньому тлі рядянський «Контакт»

Інша особливість «поляка» – система пуску антилазерних гранат «Теллур». Спеціальні сенсори попереджають екіпаж про небезпеку від зброї із лазерним наведенням.

Проти Т-72 Twardy має набагато більше шансів на перемогу
Олег, військовослужбовець ЗСУ

«[Система] автоматично може активувати димові шашки, дим з аерозолем, завдання якого розфокусувати лазерний промінь і зменшити вірогідність ураження самої машини», – розповідає Олег.

Щодо гармати РТ-91 – це той самий Т-72. Калібр 125 мм із вибором снарядів від бронебійних до осколково-фугасних. Однак, впевнений екіпаж Twardy, маневреність, кращий тепловізор та броня дають їм перевагу на полі бою перед російськими танками.

«Якщо виходити лоб в лоб проти Т-72, Twardy має набагато більше шансів на виживання і на перемогу в двобої», – впевнений Олег.

Валентин (ліворуч) та «Мольфар» (праворуч), танкісти 22-ї окремої механізованої бригади ЗСУ

Однак танкових боїв зараз немає, екіпажі більше працюють з закритих позицій, фактично як артилерія. Тактику на війні диктують дрони. І хоча безпілотники звели нанівець багато переваг танків, вони, кажуть військові, досі важливі на полі бою.

«По-перше, це дуже потужна вогнева підтримка. По- друге, це психологічний фактор. Повірте, піхотинці відчувають себе набагато більш захищеними. По-третє, танк реально може розібрати будь-яку перешкоду за рахунок своєї гармати», – зазначає Олег.

Олег, військовослужбовець 22-ї окремої механізованої бигади ЗСУ

  • Згідно з даними проєкту Oryx, західні партнери вже передали або зобов'язались передати Україні загалом понад 910 танків.
  • З них близько пів тисячі – це радянські Т-72, майже півтори сотні доволі старих Leopard 1A5, а також різні модифікації більш сучасних Leopard 2, три десятки M1A1 Abrams та 14 Challenger 2.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Танки-сараї», С-300, «Гради»: американська Puma допомагає нищити російську техніку
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Коли відпрацьовуємо – дні на чотири їхня авіація губиться». Як екіпаж ЗРК «Оса» зачищає небо над фронтом
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Родич» HIMARS: на що здатний український ракетний комплекс «Вільха»