Доступність посилання

ТОП новини

Куди дістають HIMARS, а ATACMS? Що дає можливість бити західною зброєю по території Росії


У Росії розслідують чи це були перші українські удари HIMARS по Бєлгородській області, що межує з Харківською областю України (фото ілюстративне)
У Росії розслідують чи це були перші українські удари HIMARS по Бєлгородській області, що межує з Харківською областю України (фото ілюстративне)

США дали Україні зелене світло для нанесення ударів по цілях в Росії. А що далі? Радіо Свобода спробувало розібратися у ситуації.

Згідно з заявою ГУР Росії, днями російська радіолокаційна установка раннього оповіщення була вражена невідомою зброєю. Можливо українськими дронами...

Невідомо, чи зазнала вона серйозних пошкоджень, але варто звернути увагу на те, що цей об’єкт розміщений приблизно за 1 800 кілометрів від українського кордону.

Росія з перших годин повномасштабного вторгнення почала завдавати ракетних ударів по всій території України. Це вона робить і зараз.

Україна ж тільки після першого етапу великої війни, як тільки сама створила здатні долати велику відстань БПЛА, почала атакувати об’єкти на території Росії. Спочатку повільно і нечасто, а з часом рішуче і активно, включаючи прикордонні операції парамілітарних угруповань і удари безпілотників по центру Москви.

Літаючий об’єкт вибухає біля купола Сенату Кремля у ніч на 3 квітня 2023 року. Кадр відео
Літаючий об’єкт вибухає біля купола Сенату Кремля у ніч на 3 квітня 2023 року. Кадр відео

Україна потерпала від обмежень, які не дозволяли їй використовувати західну зброю для більш масштабних атак в глибині Росії – на військові полігони, залізниці чи склади озброєнь.

Ситуація критично загострилася, коли Росія почала знищувати прикордоння на Харківщині і нещадно атакувати сам Харків.

Україна не має засобів, щоб захистити Харків, який розташований за 30 кілометрів від російського кордону.

Зняли обмеження, але не всі

30 травня 2024 року США та низка інших членів НАТО вперше чітко дали зрозуміти, що вони дозволять Україні завдати удару по певних об’єктах на території Росії.

Але все ж у певних рамках: українським військам дозволили використовувати ракети короткої дальності з HIMARS або артилерію для ураження командно-контрольних пунктів, складів озброєння та інших військових об’єктів, що використовуються в рамках російського наступу на Харків.

Україні, як і раніше, буде заборонено використовувати далекобійні ракети ATACMS проти цілей на території Росії.

Президент США Джо Байден «нещодавно дав вказівку, що Україна може використовувати зброю, надану США, для завдання удару у відповідь російським силам, які атакують або готуються до атаки в Харківські області», повідомив американський чиновник в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Наша політика щодо заборони використання ATACMS або ударів на великі відстані всередині Росії не змінилася».

Про цю зміну вперше повідомило видання Politico.

«Україна має право завдавати ударів по цілях в Росії», заявив Джек Уотлінг, старший науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних служб в Лондоні у подкасті Financial Times ще перед оголошенням цієї заяви.

«Україна знаходиться у війні з Росією, а Росія щодня завдає ударів по цілях в Україні»

Але він також сказав, що питання полягає в тому, які види зброї Україні буде дозволено використовувати. Гаубиці, що стріляють через кордон - це одне, а крилаті ракети дальнього радіусу дії Storm Shadow або Scalp чи ракети ATACMS – цілком інше.

«Якщо ми просто скажемо ні ударам по цілях в Росії, це буде дуже неефективно», – сказав він. «Але існують різні види ударів з використанням різних видів систем, які несуть зовсім різні ризики»

ATACMS
ATACMS

Червоні лінії

У минулому Росія попереджала, що постачання США далекобійної зброї в Україну «перетне червону лінію». Але тепер, коли нарешті підтримка союзниками України поновилася, і постачання західних озброєнь наростає, Росія утримується від нанесення ударів по складах, де ця зброя може зберігатися.

Кремлівський прессекретар Дмитро Пєсков заявив, що Москва нічого не знає про таку зміну політики США, і що російський уряд не вважає це значною зміною статус-кво.

«В цілому американська зброя вже використовується для спроб вдарити по території Росії», – сказав він 31 травня. «Цього достатньо для розуміння в якій мірі залучені США до цього конфлікту»

Протягом декількох місяців Україна здійснює удари по цілях у Криму, який Росія захопила у 2014 році. Росія має там значний контингент військ, авіації та техніки, не кажучи про кораблі Чорноморського флоту, які донедавна базувалися в Севастополі.

Наприкінці квітня Україна застосувала ATACMS для удару по аеродрому в Джанкої в Криму. Хоча в минулому Україна вже отримала версію ATACMS короткої дальності, це був перший випадок використання далекобійної версії ATACMS, яку США таємно постачали за кілька місяців до цього.

Ймовірний український удар ATACMS по російських «Іскандер-М» у Криму
Ймовірний український удар ATACMS по російських «Іскандер-М» у Криму

Україна також використовувала британсько-французькі ракети Storm Shadow для завдання ударів по російських військово-морськхм цілях у Криму.

Оскільки США, як і більшість міжнародної спільноти, не визнають російську анексію Криму, обмежень для України щодо завдання ударів по цілях у Криму було небагато.

Росія пішла в наступ на Харківщині і...підштовхнула Захід?

Українські війська вже кілька місяців стикаються з нестачею зброї на полі бою через паузу в поставках американської зброї, що виникла через політичні розбіжності у Вашингтоні.

10 травня ситуація ще більше загострилася, коли десятки тисяч російських військ перетнули кордон на північ від Харкова. Цей наступ відкрив новий фронт і змусив українське командування перекинути в регіон досвідчені підрозділи з інших гарячих точок.

Зміна політики «дозволить Україні завдавати ударів по російських підрозділах, особливо по важливих цілях, таких як органи управління, артилерія, підрозділи логістики та ППО, які розташовані на російській території поблизу Харкова і зосереджують або відпрацьовують майбутні операції проти України», – заявив Мік Раян, генерал-майор австралійської армії у відставці.

«Саме такий крок – здатність знищити російські збройні сили ще до того, як вони будуть залучені до бойових дій – необхідний, поки Україна відновлюватиме свою армію у 2024 році»

Однією з причин нинішнього успіху Росії – домінування у повітрі. Росія має можливість використовувати планерні бомби, які скидаються з літаків», – каже Йохан Норберг, старший аналітик і експерт з питань російської армії в Шведському інституті оборонних досліджень FOI.

Україна не змогла дати відсіч через відсутність надійних засобів ППО, таких як американські системи Patriot.

За словами Норберга, маючи західне озброєння і можливість завдавати ударів по російських аеродромах, Україна зможе зменшити здатність Росії ефективно атакувати Україну з повітря.

«Вони будуть змушені відступити, що також ускладнить їм ситуацію з польотами над територією України», – сказав Норберг в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Я міг би знайти й інші аргументи, наприклад, нанесення ударів по командних пунктах в глибині Росії або по різних логістичних центрах... але я вважаю, що на даний момент повітряні сили є однією з головних проблем України»

Незрозуміло, що саме спонукало адміністрацію Байдена змінити свою політику, яку вже охрестили як політику «повільного варіння жаби».

Державний секретар США Ентоні Блінкен, який відвідав Київ минулого місяця, за повідомленнями, отримав досить тверезу оцінку спроможності українських сил втриматися. У Конгресі законодавці з обох партій критикували Білий дім за те, що він стримує Україну.

На слуханнях у комітеті з закордонних справ Палати представників Конгресу 22 травня, голова комітету республіканець Майкл МакКол звинуватив адміністрацію Байдена і радника Білого дому з питань національної безпеки Джейка Саллівана у тому, що обмеження з боку США створили у прикордонних районах Росії «укриття» для російської армії.

Німеччина, яка була одним з найбільш нерішучих членів НАТО у питані надання Україні західного озброєння, 31 травня дала зрозуміти, що вона підтримує нову політику США. Україна неодноразово просила Німеччину надати їй крилаті ракети «Taurus KEPD-350».

За останні два тижні дедалі більше членів НАТО виступають на підтримку використання різних видів західної зброї для ураження цілей в Росії.

«Однак, що стосується далекобійних озброєнь, ми досі не готові до цього», – заявив під час візиту до Молдови міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

«Дивлячись на те, в якій ситуації ми знаходимося сьогодні… постачаємо ракети, бронетехніку – два роки тому про це не могло бути й мови. Але все має робитися поступово», – сказав Норберг.

«Чи це було зроблено навмисно, щоб так повільно зварити жабу і не перетнути жодної російської червоної лінії, чи Захід просто довго приймає рішення – я не знаю»

Готовність України атакувати російські цілі – цивільні чи військові – власними технологіями, без схвалення США і НАТО, ускладнює ситуацію. Атака на радіолокаційну установку «Воронеж-М» поблизу міста Орськ 27 травня є прикладом.

Це викликало критику з боку деяких експертів з контролю над озброєннями, які заявили, що для України небезпечно атакувати системи ядерного попередження Росії. На їхню думку, такі об’єкти не мають прямого відношення до конфлікту в Україні.

  • Зображення 16x9

    Майк Екел

    Старший кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Пишу, зокрема, про політичні та економічні події в Україні, Росії, а також про кіберзлочинність та шпигунство. Із перших вуст розповідав про війни в Чечні та Грузії, ситуацію з заручниками в Беслані 2004 року, а також про анексію Криму в 2014 році та початок війни на Донбасі.

Форум

XS
SM
MD
LG