Що таке THAAD і чому США розгортають його в Ізраїлі?

Запуск двох перехоплювачів THAAD та ракети Standard-Missile 3 Block IA

Абубакар Сіддік

Сполучені Штати заявили, що розгорнуть передову протиракетну систему і відправлять близько 100 солдатів для її обслуговування до Ізраїлю, свого ключового союзника. Пентагон 13 жовтня уточнив, що йдеться про систему Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Коли система і американські солдати прибудуть до Ізраїлю, поки що невідомо. Чому США ідуть на такий крок? І що це дасть Ізраїлю?

THAAD є однією з найсучасніших і найпотужніших протиракетних систем в арсеналі США.

Це набагато більш досконала протиракетна система
Хоссейн Арьян

В даний час Ізраїль використовує кілька систем, розроблених спільно з США – «Залізний купол», «Праща Давида» і «Стріла» – для перехоплення ракет, безпілотників і снарядів на різних висотах і відстанях.

Система THAAD має вдосконалений радар, який виявляє ракети з більших відстаней. Її перехоплювачі також мають більший радіус дії.

«Це набагато більш досконала протиракетна система, – сказав Хоссейн Арьян, британський експерт з питань оборони. «Її дальність дії набагато більша» порівняно з ізраїльськими системами протиповітряної оборони.

Система озброєнь армії США Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) на військово-повітряній базі Андерсен, 26 жовтня 2017 року

Чому США відправляють THAAD до Ізраїлю?

США ухвалили таке рішення після того, як 1 жовтня Іран випустив близько 180 балістичних ракет по Ізраїлю і ця атака, на думку деяких експертів, показала вразливі місця в ізраїльській протиповітряній обороні.

За словами Ар'яна, атака Ірану підштовхнула Вашингтон до посилення ізраїльської системи протиракетної оборони на випадок «ще однієї потенційної атаки з боку Тегерана».

Іран вдався до масованого ракетного обстрілу Ізраїля – найбільшої в історії прямої атаки Тегерану на свого заклятого ворога – у відповідь на удари та наземну операцію Ізраїлю у Лівані, а також на ліквідацію очільників угруповань «Хамас» і «Хезболла» .

Ізраїль применшував шкоду, завдану іранською атакою. Але супутникові знімки показали, що близько 30 балістичних ракет поцілили по авіабазі Неватім на півдні Ізраїлю і навколо неї. На знімках видно пошкодження будівель і кратери на злітно-посадковій смузі бази.

На базі Неватім розташовані винищувачі F-35 американського виробництва. Експерти кажуть, що іранські ракети лише злегка зачепили деякі винищувачі, розміщені на базі.

Тим часом одна ракета впала неподалік від штаб-квартири Моссаду, ключової ізраїльської спецслужби, в Тель-Авіві, утворивши глибоку воронку.

Ізраїльські військові демонструють іранські балістичні ракети і зброю Хезболли на військовій базі Джуліс

Ізраїль пообіцяв сувору відповідь на ракетну атаку Ірану.

Водночас, в результаті атаки безпілотника «Хезболли» (збройного угруповання і політичної партії, яка контролює більшу частину південного Лівану), 13 жовтня на військовій базі загинули четверо ізраїльських солдатів.

Шаханк Джохсі, запрошений науковий співробітник Королівського коледжу Лондона, сказав, що Вашингтон розгортає систему THAAD «тому що очікує, що відповідь Ізраїлю на нещодавній іранський ракетний обстріл буде великою і значною атакою».

За його словами, це, у свою чергу, «ймовірно, спричинить ще один іранський удар».

Джоші, який також є редактором оборонного відділу журналу The Economist, сказав, що Ізраїль має цілий ряд варіантів, від удару по іранських збройних об'єктах до нанесення удару по його керівництву або ядерних об'єктах.

«Який би варіант він не вибрав, керівництво Ірану, швидше за все, відповість силою», – сказав він.

План ізраїльської відповіді на атаку Ірану 1 жовтня готовий, повідомило CNN джерело, знайоме з цим питанням, не надавши додаткової інформації. CNN звернувся за коментарем до міністерства оборони Ізраїлю. За даними джерела, ізраїльські офіційні особи, включаючи прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу, запевнили США, що контрудар по Ірану буде обмежений військовими цілями, а не нафтовими чи ядерними об'єктами.

  • Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня представив у парламенті План перемоги, одним із пунктів якого є розгортання в Україні комплексний неядерний стратегічний пакет стримування і отримання дозволу знищувати військові об'єкти на території Росії.
  • Раніше заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що США не планують розгортати THAAD для захисту України. Вона наголосила, що зобов'язання США перед Ізраїлем та Україною різні, і для захисту від російських атак Україні потрібні інші засоби.
  • Сінгх наголосила, що США продовжують підтримувати обидві країни, враховуючи їхні унікальні потреби та особливості ситуацій.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: План завершення війни. Що запропонував Зеленський, щоб досягти миру?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: CNN: Ізраїль вже підготував план відповіді на атаку Ірану
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Британія оголосила санкції проти Ірану через його дестабілізуючу діяльність на Близькому Сході