Доступність посилання

ТОП новини

CNN: Ізраїль вже підготував план відповіді на атаку Ірану


Ізраїльська протиракетна система «Залізний купол» перехоплює ракети після того, як Іран випустив залп балістичних ракет, 1 жовтня 2024 року
Ізраїльська протиракетна система «Залізний купол» перехоплює ракети після того, як Іран випустив залп балістичних ракет, 1 жовтня 2024 року

План ізраїльської відповіді на атаку Ірану 1 жовтня готовий, повідомило CNN джерело, знайоме з цим питанням, не надавши додаткової інформації.

CNN звернувся за коментарем до міністерства оборони Ізраїлю.

За даними джерела, ізраїльські офіційні особи, включаючи прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу, запевнили США, що контрудар по Ірану буде обмежений військовими цілями, а не нафтовими чи ядерними об'єктами.

Читайте також: Ізраїль завдав удару по передмістю Бейрута після застереження США щодо масштабів бомбардувань

14 жовтня видання Washington Post із посиланням на двох офіційних осіб повідомляло, що Нетаньягу заявив президентові США Джо Байдену, що його країна прагне завдати удару по військових цілях Ірану, а не по ядерних або нафтових об’єктах.

Також один із цитованих високопосадовців повідомив газеті, що прем’єр-міністр Ізраїлю погодився спланувати атаку таким чином, щоб це не вплинуло на майбутні вибори в США. За словами чиновника, ізраїльська акція у відповідь відбудеться ще до виборів у США 5 листопада.

1 жовтня Іран запустив по Ізраїлю близько 180 балістичних ракет. У Тегерані заявили, що це – відповідь на загибель союзників Ірану у боротьбі з Ізраїлем – лідерів угруповань «Хамас» (визнана терористичною у США і ЄС) і «Хезболла» (є як озброєною групою, так і ліванською політичною партією, у США визнана терористичною організацією).

Від кінця вересня Ізраїль завдає ударів по об’єктах «Хезболли» в Лівані, зокрема у столиці країни Бейруті. Ізраїльська армія також проводить у Лівані наземну операцію й одночасно продовжує бойові дії в Секторі Гази проти угруповання «Хамас».

Форум

XS
SM
MD
LG