«Хочу» та «можу» – замало. Кого беруть і кому відмовляють рекрутингові центри Сил оборони

Тренування саперів 128-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ в «павуках» – системі захисту, яка запобігає або мінімізує поранення стоп і ні

До Збройних сил України через рекрутингові центри щомісяця долучаються в середньому 6,5 тисяч добровольців, повідомили в Міністерстві оборони України. Як розповів уповноважений Міноборони Олексій Бежевець, доступно понад 10 тисяч вакансій, зокрема кухарів, ремонтників, юристів, операторів БпЛА, медиків тощо. Посадовець каже, що рекрутуватися можна до будь-яких військових формувань Сил оборони, включно з ЗСУ, Нацгвардією, Службою безпеки, Державною прикордонною службою України і решта.

У Дніпрі, найближчому до найгарячіших ділянок фронту сходу обласному центрі, працює близько десятка рекрутингових осередків – як загалом Сил оборони, так і окремих бригад. Фахівці кажуть: суть рекрутингу в тому, аби людина сама обрала собі бажану спеціальність, а співробітники центрів, серед яких переважна більшість має бойовий досвід, – розповіли про службу без «жахачок», але й без прикрас.

Справа – добровільна, ніяких повісток не вручають.

Скільки людей туди звернулися, які військові спеціальності найбільш затребувані та що реально можуть запропонувати рекрутам – дізналось Радіо Свобода.

Як стати тероборонівцем

Комп’ютерна техніка, буклети та двоє співробітників. Центр рекрутингу 108-ої бригади Сил територіальної оборони працює в одному з ЦНАПів Дніпра. Його координатор Валентин Ризоль розповідає: відкрилися одними з перших, десять місяців тому, ще до появи мережі рекрутингових центрів Міноборони.

Рекрутинговий центр 108-ої бригади ТрО в Дніпрі, жовтень 2024 року

За його словами, зараз людина, яка звертається до них, може отримати інформацію про особливості військової служби, а також обрати собі таку спеціальність і таке місце в армії, яке хоче. Про вакансії в бригаді, ділиться фахівець, люди зазвичай дізнаються зі спеціалізованих онлайн-платформ, а також з білбордів та реклами в соцмережах. Потім – телефонують або приходять особисто.

Багато кандидатів, які звертаються, непридатні до служби – а хочуть і можуть
Валентин Різоль

Після співбесіди заявнику підбирають посаду, його кандидатуру передають на погодження в підрозділ, зрештою – видають лист-відношення, з яким він іде до ТЦК, аби мобілізуватися чи укласти контракт. Потім буде навчальний центр – і обрана посада в бригаді.

Читайте також: «Потрапити у свій підрозділ». Як зараз працюють листи-відношення у ЗСУ

Щомісяця, каже Валентин Різоль, до них приходить близько п’ятдесяти людей, близько 15-20% з них зрештою поповнюють лави ТрО. 30% тих, хто звертається, – жінки.

«Багато кандидатів, які звертаються, непридатні до служби – а хочуть і можуть. Є і молоді люди – 18-19 років, є люди з інвалідністю. Ми не можемо їх взяти, ми – ТрО, але виконуємо бойові завдання. Особисте «хочу» та «можу» – цього замало», – констатує Валентин.

Рекрутинговий центр в Дніпрі. На манекенах амуніція, яку надає держава. Жовтень 2024 року

Зараз, за його словами, є потреба є в стрільцях, розвідниках, саперах, кваліфікованих медиках та бухгалтерах. На більшість посад – бажаний досвід та освіта.

«Якщо в людини дев’ять класів освіти і працював, наприклад, вантажником, що ми їй можемо запропонувати? Найнижче, стрілець. Якщо, наприклад, є досвід роботи з комп’ютером, самоук або пройшов курси, розуміється на дронах – пропонуємо оператором БПлА. Це – одна з найпопулярніших спеціальностей. Водії теж потрібні, категорії – В, С, D, Е, але теж – з досвідом», – зазначає фахівець.

Серед переваг Сил ТрО, вважає він, – територіальне комплектування підрозділів: є великий шанс потрапити в роту, де будуть земляки.

Приблизно 80% наших хлопців та дівчат – з Дніпра або області
Валентин Ризоль

«Наша бригада була сформована ще 2018 року, ще до початку повномасштабної війни, – для територіальної оборони Дніпропетровської області, а з початком «повномасштабки» почали виконувати завдання з тероборони області – на Донецькому, на Запорізькому напрямках. Приблизно 80% наших хлопців та дівчат – з Дніпра або області, одне одного знають, одне одному допомагають. Є підрозділи, сформовані за районами області: павлоградці, новомосковці тощо. Якщо людина мешкає в якомусь районі й хоче саме до такого підрозділу – розглядається цей варіант», – пояснює Різоль.

Що ж до зарплат, говорить керівник рекрутингового центру, то в ТрО вони стартують від 20 тисяч гривень на місяць. Надбавки та премії залежать від місця служби та складності завдань.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Кожен знайде своє». Як працює перший в Україні рекрутинговий центр бригади Десантно-штурмових військ

Як долучитися до ССО?

У Дніпрі можна долучитися й до лав Сил спеціальних операцій – рекрутинговий центр ССО відкрили майже два місяці тому.

Виконувач обов’язків керівника Ярослав каже: щодня їм телефонують і заходять близько 40 людей. Знайти посади за своїми можливостями й побажаннями змогли далеко не всі з них, визнає він.

Ярослав

«Якщо людина прийшла – ми завжди пропонуємо заповнити їй анкету. Але не всі бажають її заповнювати. Чому? Бо вони «прощупують», у них є варіанти, вони, приміром, обирають між ГУРом, СБУ та ССО. Заходять чинні військовослужбовці, які бажають перевестися, але це не так просто», – каже він.

Дуже популярна вакансія – оператор БПлА, це зараз – тренд
Ярослав, в.о. керівника рекрутингового центру ССО

Після заповнення анкети її передають до центрального офісу, далі – йде розподіл по рекрутингових групах військових частин ССО, де людина проходить перевірку, а вже потім їй видають відношення – на ТЦК.

Ярослав зазначає, що майбутнього рекрутера до ТЦК супроводжує особисто він або його співробітники. Після оформлення документів та ВЛК на людину чекає навчальний центр – базова військова підготовка та фахові курси залежно від спеціальності. А вже потім – до частини.

«Багато людей сумнівається, думає, що їх, ненавчених, кинуть «на передок». Але – ні. Півтора місяці лише «учебка», а потім – фахові курси. Далі – людина потрапляє у частину і там ще продовжує навчання, бойове злагодження», – говорить Ярослав.

Рекрутинговий центр ССО в Дніпрі, жовтень 2024 року

За його словами, найбільш затребуваними зараз у їхніх силах люди з технічною освітою. Найлегше знайти посаду водіям, слюсарям, електрикам, механікам. З військових спеціальностей – потрібні також стрільці, кулеметники, мінометники, гранатометники, фахівці з РЕБ, а також медики.

«Дуже популярна вакансія – оператор БПлА, це зараз – тренд. Багато людей залишають заявки. Хотілось би, щоб у людей був цивільний досвід використання БПлА – аерофотозйомка, фотографії, івенти. Якщо цього немає – це не проблема, навчать. Але треба ще вміти збирати, обслуговувати й ремонтувати БПлА», – зауважує Ярослав.

До кожного, хто звернувся, запевняє він, намагаються знайти індивідуальний підхід. Після детальної розмови, каже Ярослав, приблизно 30% погоджуються на службу.

Рекрутинговий центр в Дніпрі. На манекенах амуніція, яку надає держава. Жовтень 2024 року

Дуже популярна вакансія – оператор БПлА, це зараз – тренд
Ярослав, в.о. керівника рекрутингового центру ССО

«Наприклад, людина ІТ-вець, програміст. Я такій людині завжди намагаюся запропонувати щось, пов’язане з РЕБ, чи військовий зв’язок. Якщо людина розуміється на комп’ютері, їй буде трішки легше, ніж, наприклад, людині, яка навіть уже служила зв’язківцем у 90-ті роки, прокладаючи дріт. Адже технології змінилися кардинально», – сказав він.

Чверть тих, хто звертається до рекрутингового центру ССО, зауважує керівник, – це жінки. Їм пропонують посади військових психологів та медиків.

Читайте також: Шлях від вручення повістки до фронту. Чи навчальні центри відповідають потребам війни?

«Щодо зарплат – Сили спецоперацій забезпечені краще від інших, приблизно – на третину. Солдатські посади, зарплатня, – від 30 тисяч гривень. Це на пункті постійної дислокації. Якщо людина вибуває в зону бойових дій – там вже є премії, доплати «+100» (100 тисяч гривень – ред.). Але й вимоги у нас до кандидатів – вищі. Ми намагаємося брати людей, не старших від 45 років, – якщо це безпосередньо бойові посади», – зазначив керівник центру.

«Винятки теж робимо, якщо бачимо, що людина – в доброму фізичному стані й має великий досвід. Наприклад, водій, що працював дальнобійником чи на «швидкій» і має 25 років «наїзду». Зрозуміло, що в молодої людини такого досвіду немає, і ми готові закрити очі на вік. Але людина має бути в добрій фізичній формі: і навчання, і бойові завдання у нас – інтенсивніші», – додав він.

Охочі, каже, зможуть отримати там консультації щодо набору на службу. Кожному кандидату запропонують посаду за вміннями та навичками і вони пройдуть 5-тижневу фізичну підготовку. У рекрут-центрі ССО наголошують: шукають не лише військовиків для виконання спецоперацій, а й вмотивованих людей, які будуть працювати на тилових посадах.

Раніше, у травні 2024 року, у Дніпрі відкрився центр рекрутингу 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади – перший в Україні рекрутинговий центр підрозділу Десантно-штурмових військ (ДШВ) ЗСУ.

Перший в Україні офіційний рекрутинговий центр Міноборони відкрився в лютому нинішнього року. До мережі відомства наразі входить понад 30 локацій, від початку створення до них звернулося понад 15 тисяч людей. Близько 1500 з них вже стали військовослужбовцями або завершують останні етапи оформлення.

29 вересня в Міністерстві оборони України заявили, що планують вдосконалити процес рекрутингу. Як розповів уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець, у найближчі два місяці в Україні відкриють ще 5-7 центрів рекрутингу. За його словами, закінчується формування мережі, максимально вдосконалюються усі процеси та алгоритми у взаємодії з Генеральним штабом.

Також найближчим часом запустять контактний центр, де люди зможуть отримувати усю інформацію про рекрутинг.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Кожен знайде своє». Як працює перший в Україні рекрутинговий центр бригади Десантно-штурмових військ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У МОУ повідомили, скільки заявок надійшло до рекрутингового центру Українського легіону в Польщі
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нові підходи до рекрутингу в армії: панацея чи спроба «оживити» мобілізацію?