Понад 1 мільйон втрат серед військових РФ і ЗСУ – WSJ. Де Україні брати ресус на війну?  

З початку великої війни в Україні загинуло 80 тисяч військових ЗСУ – WSJ

  • Втрати ЗСУ і Росії – цифри від Wall Street Journal

Втрати військ РФ у війні з Україною перевищили 637 тисяч осіб. Зокрема 1130 – за останню добу – свідчать дані українського Генштабу станом на ранок 18 вересня. Офіційно сама Москва востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих.

Президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових 25 лютого 2024 року – 31 тисяча. Водночас заявивши, що не може розголошувати дані про поранених і зниклих безвісти українських бійців.

Тим часом газета The Wall Street Journal пише, що загальні втрати військових Росії й України з початку великої війни могли перевищити мільйон і дає цифри втрат з обох сторін.

Видання виходить із неофіційних підрахунків, у тому числі західних розвідок, вказуючи, що визначити точну кількість загиблих і поранених – складно, оскільки обидві країни відмовляються оприлюднювати офіційні дані або оприлюднювали цифри, яким багато хто не довіряє.

Число вбитих українських військових WSJ оцінило у 80 тисяч, російських – у приблизно 200 тисяч. Поранені близько 400 тисяч людей в українській армії і 400 тисяч – у російській, пише газета. Високі втрати тяжко переносяться російською армією, йдеться в матеріалі, але для менш населеної України вони можуть бути значно важчими.

Український Генштаб наразі це ніяк не коментує. Чи реалістичні дані про втрати України?

  • Як економічне бронювання наповнить бюджет

Поки Росія збільшує чисельність свого війська, в українському парламенті шукають грошей на утримання тих, хто вже воює і новомобілізованих.

Окрім підвищення податків наповнити бюджет має і економічне бронювання від мобілізації, яке однак військові називають несправедливим.

Чи вистачить сил і грошей Україні на війну в 2025 році?

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада в першому читанні підтримала законопроєкт про підвищення податків – депутати
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шмигаль: уряд планує оновити правила бронювання за принципом «воюй або працюй»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голова уряду повідомив про затвердження проєкту держбюджету-2025