Пам'яті Володимира Семистяги: боровся за український Луганськ

Володимир Семистяга у студії Радіо Свобода. 2017 рік

(Рубрика «Точка зору»)

Від редакції:

Відстоював українську мову в Луганську, боровся із русифікацією, протистояв поширенню «русского мира», попереджав про загрозу війни, 55 днів провів в полоні бойовиків «ЛНР/ДНР»...

Це про історика Володимира Семистягу, голову Луганської «Просвіти».

Його 23 червня 2014 року викрали бойовики. У неволі його катували і погрожували вбити. Як розповідав після звільнення сам Семистяга, його систематично били, застосовували тортури з електрострумом, гасили сигарети об його шию, змушували вдягати протигаз і перекривали доступ повітря. А ще змушували дивитися на імітацію страт та тортури, які бойовики застосовували проти інших полонених.

Все це робили, розповідав Семистяга, колишні луганські міліціонери, а за ними стояли куратори з Росії.

Після звільнення з полону Володимир Семистяга продовжив справу, якій віддав все життя.

29 вересня 2024 року Володимир Семистяга − український історик, старший викладач кафедри історії України Луганського державного університету, член правління Луганської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, голова Луганського обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, головний редактор журналу «Бахмутський шлях» − помер після тривалої хвороби.

Володимир Семистяга

Сергій Мельничук

Із 2000-го року Володимир Семистяга брав активну участь в ініційованих мною судових процесах щодо відновлення порушеного в Луганську та Луганській області конституційного ладу України у сфері функціонування української мови як державної.

На початку двохтисячних років, за часів правління Леоніда Кучми, звернення до суду з позовами проти можновладців, особливо щодо забезпечення належного функціонування української мови як державної, зокрема мої позови проти луганських органів влади, постсоветським населенням сприймалися, м’яко кажучи, як божевілля.

Ситуація дуже загострилася, коли паралельно із цивільним позовом я звернувся до прокуратури із заявою про злочин, передбачений статтею 161 Кримінального кодексу України (далі КК України) – «дискримінація і розпалення міжнаціональної ворожнечі за мовною ознакою працівниками Луганського міськвиконкому, що може призвести до міжнаціонального конфлікту, втрати території та зміни державного кордону України».

Усвідомлюючи можливу реакцію луганських колаборантів на вище згадані звернення, продовження цієї правозахисної діяльності та досягнення позитивних результатів, обов'язково потребувало забезпечення цього процесу громадською підтримкою.

Володимир Семистяга активно підтримував ці звернення і сприяв громадській підтримці позовів та заяв про злочини. Це було дуже важливо і дозволяло далі продовжувати цю роботу.

Під час мітингу в Луганську проти агресії Росії щодо України, 18 квітня 2014 року

Завдяки Семистязі громадськість підтримала і позови проти Луганського міськвиконкому, прокуратури, Луганського міського УМВС в Україні (міліції), Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, та неодноразові заяви про злочин – розпалення міжнаціональної ворожнечі, до правоохоронних органів і вищих посадових осіб України (Президента України, Генерального прокурора та Голови СБУ).

Це створило суспільний резонанс, що привертав увагу, не лише в Луганську, а й по всій Україні, до порушення органами державної влади та місцевого самоврядування конституційного ладу у сфері функціонування української мови як державної. Або іншими словами, до того, що органи державної влади та місцевого самоврядування здійснювали свої владні повноваження у неконституційний спосіб. Це мало фундаментальне значення.

Окрім того, розголос зупиняв можновладців від прямого тиску та репресій проти позивача.

Луганськ, 10 травня 2014 року

Спочатку дуже мало людей бачили сенс у таких позовах.

Саме тому Володимир Семистяга як голова Луганської обласної ВУТ «Просвіта» та очільник Україно-канадського центру в Луганську, де збиралися проукраїнські громадські і політичні діячі Луганщини, зіграв значну роль, переконуючи інших, у забезпеченні громадською підтримкою вимог до вищих посадових осіб України, – відновити порушений конституційний лад України на території Луганська та Луганської області у сфері функціонування української мови.

На зборах Луганської обласної Асоціації громадських товариств і об’єднань національно-державницького спрямування (далі Асоціації) приходилося по три-чотири рази узгоджувати текст звернень до посадових осіб, але консенсусу ніяк не могли дійти. Хтось переконував, що не варто «стріляти з гармат по горобцях», а хтось переконував не загострювати відносини із владними структурами, бо вимоги про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб органів державної влади, – «схоже на суїцид». Закінчувалися збори тим, що ті хто був проти звернень, не підписували їх.

На згадані звернення Асоціації надходили формальні відписки, зміст яких можна трактувати як явку з повинною про:

1) системне знищення працівниками органів державної влади основних ознак національної ідентичності титульної нації України, зокрема української мови;

2) порушення конституційного права громадян на всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України;

3) розпалення міжнаціональної ворожнечі за мовною ознакою, що призвело до анексії Криму та окупації окремих районів Донецької і Луганської областей.

На підставі цих листувань, формальних відписок, рішень суду та іншого мною у 2017 році опублікована збірка документів під назвою «Моя боротьба за мову». Вона документально висвітлює «процес поширення нацистської ідеології «русского мира» в Україні, зокрема в Луганську, як плацдарм для воєнної інтервенціїі кремлівсько-терористичних військ в Україну під приводом захисту російськомовного населення».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Що змінилося на Луганщині від часу ухвалення мовного закону?

Сподівання, що дана збірка стане матеріалом професійного дослідження працівниками СБУ, – залишились лише сподіваннями.

Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Мільйони спотворених людських доль. Безліч зруйнованих великих і малих міст України. Сотні тисяч загиблих, як військових так і цивільних громадян…

Лише збільшена в рази національна свідомість народу України, у порівнянні із описаними подіями, та «дух, що тіло рве до бою» зруйнували плани московії та аналітику заходу про захоплення Києва за три дні.

Пам’ятаємо про Володимира Семистягу і всіх тих, хто після проголошення Незалежності України продовжував жертовно боротися із, як писав Василь Симоненко, «байстрюками катів осатанілих», наповнюючи республіку Україна українським національним змістом.

Сергій Мельничук – правозахисник із Луганська, лавреат премії Олекси Гірника, автор книжки «Моя боротьба за мову»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Спецпроєкт Радіо Свобода «Мовчати українською». Як Росія русифікувала Донбас дивіться тут

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Звичайний фашизм»: розбір тез про «священную войну» Росії проти України та Заходу
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дерусифікація України: тривають кардинальні зміни у сфері культури
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Лавров вимагає від України «визнання територіальних реалій, закріплених у Конституції Росії»