«Наступний етап – членство в НАТО» – Жовква про результати саміту у Вашингтоні

За словами Ігоря Жовкви, Україна вже отримала практичні результати після саміту

Україна отримала значні практичні результати після саміту НАТО у Вашингтоні. Про це в ефірі Радіо Свобода, програми «Свобода Live» сказав заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

«Вордінг, який був прописаний і в загальній фінальній декларації саміту НАТО, і в двосторонньому документі між Україною і НАТО за результатами засідання Ради України-НАТО (відзначу, що вперше підписано двосторонній документ за результатами засідання Ради НАТО на найвищому рівні) – цей вордінг відпрацьовувався разом з українською стороною. Вважаю, що твердження про те, що шлях України до НАТО є незворотнім – той позитивний результат, якого досягла українська делегація на саміті НАТО у Вашингтоні» – сказав Жовква.

За його словами, Україна вже отримала практичні результати після саміту.

Читайте також: «Де-факто ми вже інтегруємося у структури НАТО» – Мережко

«40 мільярдів доларів допомоги. Можу згадати також безпекову місію НАТО щодо України, яка зовсім на інший рівень виводить співпрацю між Україною і НАТО у сфері реформування Збройних сил, досягнення взаємосумісності, що є одним з основних критеріїв НАТО», – повідомив він.

Також Жовква перелічив ряд домовленостей для посилення протиповітряної оборони:

«Це було прийнято в рамках НАТО: зафіксовано 5 нових батарей, зафіксовано про те, що до кінця року будуть також ще декілька нових батарей. Дуже важлива заява про F-16, яка також була схвалена союзниками в рамках саміту НАТО. Ну і про безпекову угоду ми з вами вже сьогодні говорили. Цей процес народився під час саміту НАТО, він продовжується на цьому саміті НАТО і триватиме доти, доки Україна не стане повноправним членом НАТО».

За результатами саміту НАТО, який відбувся у Вашингтоні 9–11 липня, 23 країни та Євросоюз підписали документ щодо підтримки України. Він має назву «Український компакт» та є відкритим для підписання іншими державами.