Доступність посилання

ТОП новини

Молдова відреагувала на згадку про Придністров’я в декларації НАТО


«Ми раді бачити згадку про Молдову, а також заклик до виведення російських військ з Республіки Молдова, що є дуже важливим повідомленням», – сказав Міхай Попшой
«Ми раді бачити згадку про Молдову, а також заклик до виведення російських військ з Республіки Молдова, що є дуже важливим повідомленням», – сказав Міхай Попшой

Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой сказав, що Молдову обнадіює те, що декларація, схвалена на саміті НАТО у Вашингтоні, закликає Росію вивести всі свої війська з Молдови, а також вітає реформаторські зусилля Молдови.

«Ми раді бачити згадку про Молдову, а також визнання... позитивних зусиль, які ми [робимо] для реформування, а також заклик до виведення російських військ з Республіки Молдова, що є дуже важливим повідомленням», – сказав Попшой, який також є віце-прем’єр-міністром, в інтерв’ю Радіо Свобода 11 липня на полях саміту.

У декларації, погодженій лідерами 32 країн НАТО 10 липня, є одне речення про виведення всіх російських військ з Молдови. У ній також є згадка про зусилля Молдови щодо продовження демократичних реформ.

На панельній дискусії під час саміту Попшой сказав, що, незважаючи на те, що завжди є місце для вдосконалення, Молдова була на порядку денному її друзів і партнерів у НАТО та Євросоюзі та «отримала чудову підтримку за останні кілька років».

Читайте також: Попшой: Молдова «бачить певні спроби Росії» її дестабілізувати, але наразі ситуація безпечна

Щодо вступу до НАТО, він сказав, що це питання обговорюється в Молдові, де, за його словами, «не потрібно далеко дивитися», щоб побачити ризики для регіону.

Він сказав, що багато молдаван вважають, що нейтралітет забезпечує безпеку, але «це, звичайно, сумнівна теза в світлі історичного досвіду», додавши, «проте в демократичному суспільстві ми повинні підкорятися волі більшості, поки що в Молдові немає більшості, яка підтримала б членство в НАТО».

Підтримуване Росією Придністров’я фактично не підконтрольне Кишиневу з 1992 року. Понад 20 років у Придністров’ї перебувають близько 1700 російських військових.

Форум

XS
SM
MD
LG