Зеленський зустрівся із главами трьох держав і американськими конгресменами у Нью-Йорку

Президент України Володимир Зеленський (п) і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді під час зустрічі в Києві, 23 серпня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський, який перебуває у Нью-Йорку, провів зустрічі з прем’єр-міністрами Японії та Індії, президентом Парагваю та двопартійною делегацією Конгресу США, повідомляє офіційний сайт глави української держави.

На зустрічі з японським прем’єром Фуміо Кісідою йшлося про співпрацю з партнерами у «Групі семи» та ЄС для «створення практичного механізму, який дасть змогу отримати 50 мільярдів доларів коштом заморожених російських активів».

«Володимир Зеленський також розповів про актуальну ситуацію в енергетиці. Фуміо Кісіда заявив, що Японія готує новий пакет енергетичної допомоги, до якого увійдуть трансформатори, генератори та інше обладнання», – йдеться в повідомленні.

З прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді Зеленський обговорив «реалізацію співпраці в напрямах, про які домовилися під час історичного візиту» Моді до Києва місяць тому.

«Тоді йшлося про активізацію торговельно-економічного та оборонного співробітництва, залучення Індії до повоєнної відбудови, а також взаємодію в галузях освіти, науки та культури. Окрему увагу під час зустрічі приділили посиленню взаємодії на міжнародних майданчиках, зокрема в межах ООН та «Групи двадцяти», а також реалізації Формули миру та підготовці до другого Саміту миру», – вказує сайт президента України.

Президентові Парагваю Сантьяго Пеньї його український колега «розповів про ситуацію на полі бою та результати першого Саміту миру».

«Ви не змогли приїхати на наш перший, інавгураційний Саміт, але Спільне комюніке відкрите до підписання. Ви знаєте, що 11 країн Латинської Америки приєдналися до інавгураційного Саміту, і, звичайно, ми дуже хочемо, щоб Парагвай також приєднався до комюніке», – сказав президент України.

На зустрічі Зеленського з американськими конгресменами були присутні члени Сенату Бен Кардін, Ден Салліван, Крістофер Мерфі та член Палати представників Грегорі Мікс. Президент України подякував за підтримку «обом партіям і обом палатам Конгресу США, президенту Байдену». «І, звичайно, ми тут, щоб подякувати вашому народу», – сказав Володимир Зеленський.

«Він детально розповів про ситуацію на фронті, перебіг операції в Курській області, потреби українських воїнів і важливість вчасного постачання оборонних пакетів. Окрему увагу приділили Плану перемоги, який уже цього тижня Володимир Зеленський представить президенту Джозефу Байдену, Конгресу США та обом кандидатам у президенти», – інформує сайт глави держави.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Путін вкрав багато, але він ніколи не вкраде майбутнє для світу» – Зеленський в ООН

Президент України Володимир Зеленський прибув у неділю, 22 вересня, до США для участі в заходах в рамках Генеральної асамблеї ООН, повідомили в Офісі президента.

У пресслужбі Білого дому зазначили, що президент США Джо Байден зустрінеться у Вашингтоні із президентом України Володимиром Зеленським 26 вересня. Окрему зустріч із Зеленським тоді ж також у Білому домі проведе віцепрезидентка і кандидатка в президенти США від демократів Камала Гарріс.