Президент України вшанував пам’ять жертв Бабиного Яру

Президент України Володимир Зеленський у Бабиному Яру, архівне фото, 2022 рік

Президент України Володимир Зеленський 29 вересня ушанував пам’ять жертв масових нацистських розстрілів під час окупації Києва у 1941–1943 роках. За повідомленням президентського сайту, в церемонії вшанування пам’яті розстріляних євреїв та інших жертв нацистів, яка відбулася на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», також узяли участь українські високопосадовці, рабини й посли.

«Ми не можемо забувати про такі страшні часи – фашизму, нацизму. Маємо про це нагадувати всім. Згадувати не лише в Україні, а й нагадувати всім, хто за кордонами нашої держави, що такі страшні часи не можуть повернутися знову», – наголосив він.

За час окупації нацисти вбили близько 100 тисяч людей у Бабиному Яру. Було вбито майже все єврейське населення української столиці. Лише впродовж 29–30 вересня 1941 року вони розстріляли понад 30 тисяч киян – дітей, жінок, людей літнього віку. Шлях, яким місцевих жителів гнали до Бабиного Яру, назвали «Дорогою смерті».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Роковини розстрілів у Бабиному Яру: у Києві відкрили виставку «Хтось був сусідом» і провели Марш пам’яті
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Як нацисти розстрілювали членів ОУН у Бабиному Яру: історичні факти
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Треба захищатися від зла». В Україні вшановують пам'ять жертв масових розстрілів нацистами у Бабиному Яру