Законодавці США та країн ЄС закликали Мадуро розкрити підсумки виборів у Венесуелі

Одне з гасел протестних акцій – «Свобода»

Керівники комітетів із закордонних справ Конгресу США та законодавчих зборів країн ЄС у спільній заяві засудили дії уряду Венесуели у зв’язку з президентськими виборами, що відбулися 28 липня. Глава держави обирався на шестирічний термін, який розпочинається 10 січня 2025 року.

Згідно з текстом документа, ухвалене одностайне рішення чинити тиск на Каракас і досягти повного оприлюднення результатів виборів, повідомило агентство Reuters, що має копію заяви.

Уранці 2 серпня документ був підписаний головами комітетів із закордонних справ парламентів Німеччини, Данії, Ірландії, Італії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, Фінляндії, Естонії, а також Вірменії.

«Голос Америки» зазначає, що виборча комісія Венесуели оголосила Ніколаса Мадуро, який перебуває при владі з 2013 року, переможцем виборів із 51% голосів. Це викликало хвилю невдоволення та звинувачення в шахрайстві на адресу влади.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У США вважають переможцем на виборах президента Венесуели опозиційного кандидата – Блінкен

Венесуельська опозиція заявляє, що підрахунок, проведений її представниками серед приблизно 90% тих, хто голосував, показує, що опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес отримав удвічі більше голосів, ніж Мадуро.

Противники Мадуро закликали його провести незалежну перевірку результатів виборів і розпочати переговори з лідерами опозиції – Едмундо Гонсалесом та Марією Коріною Мачадо.