Зеленський: російські війська влаштували пожежу на ЗАЕС

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові влаштували пожежу на території окупованої ними Запорізької атомної електростанції.

«Енергодар. Фіксуємо з Нікополя, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції. Наразі показники щодо радіації – в нормі. Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу», – йдеться в повідомленні Зеленського в телеграмі ввечері 11 серпня.

Він зазначив, що Україна чекає реакції світу і реакції МАГАТЕ. «Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки», – додав президент.

Тим часом, начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко у своєму телеграм-каналі заявив, що, «за неофіційною інформацією, отриманою від джерел із протилежного берегу», російські сили підпалили в градирні автомобільні шини «у великій кількості».

«Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища. Наразі ЗАЕС працює в штатному режимі, наскільки це можливо в умовах окупації», – написав Євтушенко.

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак заявив, що ситуацію «тримають на контролі», задіяні «всі відповідальні служби».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Із ЗАЕС вдалося вивезти близько 5 тисяч працівників – Галущенко

«Заміри повітря показали, що рівень радіації не перевищений. Ведеться постійне спостереження. Відтак прошу місцевих зберігати спокій. Росія продовжує застосовувати тактику терору, шантажу і залякування. І пожежа, яку вони влаштували сьогодні на території Запорізької АЕС, чергове тому підтвердження», – написав він у телеграмі.

Із російського боку пожежу на ЗАЕС прокоментував голова окупаційної адміністрації у Запорізькій області Євген Балицький. Він звинуватив українських військових у тому, що сталося.

«Наразі усі шість енергоблоків станції перебувають у холодній зупинці, загрози парового вибуху й інших наслідків немає. Радіаційний фон навколо АЕС і міста Енергодара – в нормі», – заявив Балицький.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), місія якого перебуває на ЗАЕС, ситуацію поки не коментувало.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Провокують ЗСУ на удари»: навіщо армія РФ риє нові окопи навколо ЗАЕС?

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У МАГАТЕ занепокоєні інтенсивними пожежами довкола ЗАЕС