Юрчишин: СБУ відкрила справу проти режисерки фільму «Росіяни на війні»

За словами Ярослава Юрчишина, так відомство зреагувало на його депутатське звернення

Служба безпеки України зареєструвала кримінальне провадження щодо режисерки фільму «Росіяни на війні» Анастасії Трофімової – про це повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин 7 жовтня. За його словами, так відомство зреагувало на його депутатське звернення.

«Трофімова разом із російськими військами незаконно перетинала державний кордон України, вела зйомки та випустила фільм, у якому російських окупантів подають із людським обличчям. Трофімова проживає в Канаді і зняла матеріал за кошти платників податків Канади», – прокоментував Юрчишин.

Депутат зазначив: минулого тижня комітет парламенту Канади з питань національної безпеки визнав, що держава «не може фінансувати такі фільми». Він подякував Канаді за реакцію, але додав, що Україна має «першою порушити справу» проти Трофімової.

«Сьогодні дізнався, що за моїм зверненням Служба безпеки оперативно (за що велика подяка) розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдовування та визнання правомірною російської агресії). Стежимо за перебігом», – заявив він, опублікувавши відповідь від Офісу генерального прокурора як органу, що здійснуює процесуальне керівництво.

Читайте також: МЗС: кінофестиваль у Швейцарії скасував покази фільму «Росіяни на війні»

СБУ наразі публічно не повідомляла про відкриття кримінального провадження.

Фільм російської режисерки Анастасії Трофімової, присвячений учасникам російської агресії проти України був презентований на Венеційському кінофестивалі 6 вересня. Це викликало обурення українців і користувачів соцмереж з інших країн, які підтримують Україну.

За даними медіа, Анастасія Трофімова працювала на російську державну медіа-мережу RT, яка перебуває під західними санкціями. У своїх коментарях до фільму вона заявляла, що «не бачила» воєнних злочинів російських військових під час перебування в зоні бойових дій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні до «чорного списку» внесли режисерку фільму «Росіяни на війні» – МКСК