Доступність посилання

ТОП новини

Канадський кінофестиваль зупиняє покази фільму про російських військових


Протест проти показу на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) документального фільму «Росіяни на війні», Торонто, Канада, 10 вересня 2024 року
Протест проти показу на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) документального фільму «Росіяни на війні», Торонто, Канада, 10 вересня 2024 року

Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) вирішив зупинити покази російського фільму «Росіяни на війні» (Russians at War), заявили організатори фестивалю 12 вересня.

«TIFF змушений зупинити майбутні покази фільму «Росіяни на війні» в п’ятницю, суботу і неділю, оскільки нам стало відомо про значні загрози для роботи фестивалю і громадської безпеки. Хоча ми твердо дотримуємося нашої вчорашньої заяви, це рішення було ухвалене з метою гарантування безпеки всіх гостей фестивалю, персоналу і волонтерів. Це безпрецедентний крок для TIFF», – йдеться в заяві фестивалю.

Водночас організатори заявили, що, на їхню думку, «цей фільм заслужив місце в програмі фестивалю», і вони прагнуть показати його, «коли це буде безпечно».

Читайте також: Канадський конгрес українців розкритикував фінансування Канадою фільму про російських військових

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко у фейсбуці заявив, що зупинити показ фільму «є єдиним правильним рішенням».

«Цей проєкт уже завдав суттєвої шкоди репутації фестивалю і дав Росії шанс на подальший підрив демократії. Ми продовжуватимемо боротися з російською пропагандою в усіх куточках світу, використовуючи всі мирні й законні засоби», – написав він.

Посол України в Канаді Юлія Ковалів висловила жаль щодо того, що «у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку».

Напередодні TIFF відмовився скасовувати покази російського фільму «Росіяни на війні» (Russians at War), заявиви, що оскільки цей фільм є канадсько-французькою копродукцією і фінансувався канадськими агентствами, його не можна вважати російською пропагандою.

«Наскільки ми розуміємо, він був створений без відома або участі російських державних органів. На нашу думку, цей фільм у жодному разі не можна вважати російською пропагандою. Хоча ми розуміємо стурбованість, висловлену багатьма, ми вважаємо, як і Венеційський кінофестиваль та інші міжнародні фестивалі, які включили фільм до своїх програм, що ця канадська документальна стрічка заслуговує на місце в нашій добірці», – заявляли організатори.

Фільм російської режисерки Анастасії Трофімової, присвячений учасникам російської агресії проти України, також був презентований на Венеційському кінофестивалі 6 вересня. Це викликало обурення українців і користувачів соцмереж з інших країн, які підтримують Україну.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко раніше розкритикував організаторів TIFF за «відбілювання злочинів російських солдатів в Україні» через планований показ стрічки Russians at War.

Також Канадський конгрес українців вказав на титри фільму, судячи з яких, він мав підтримку державно-приватного Канадського медійного фонду – за даними Конгресу, фінансування становило 340 тисяч доларів.

За даними медіа, Анастасія Трофімова працювала на російську державну медіа-мережу RT, яка перебуває під західними санкціями. У своїх коментарях до фільму вона заявляла, що «не бачила» воєнних злочинів російських військових під час перебування в зоні бойових дій.

Віцепрем’єр-міністерка і міністерка фінансів Канади Христя Фріланд підтримала критику з боку Києва й українсько-канадської спільноти на адресу стрічки і зазначила, що канадські державні кошти не повинні використовуватися на підтримку «медіа, яке намагається відбілити російські воєнні злочини».

Форум

XS
SM
MD
LG