Понад 53,5 тисячі військових РФ загинули в Україні – дані журналістів за відкритими джерелами

Очільник угруповання ПВК «Вагнер» Євген Пригожин на тлі могил росіян, убитих в Україні, архівне фото, 2023 рік

Число російських військових, які загинули на війні з Україною, склало щонайменше 53 586 осіб. Про це йдеться у новому звіті російської служби Бі-Бі-Сі та «Медіазони» за підтримки волонтерів.

Втрати російської армії у травні 2024 року знову стали зростати, це може бути повʼязане з початком наступу у Харківській області. За минулі два тижні загинула 1431 особа, що вище за показники цього періоду 2022 і 2023 року.

Близько 20% загиблих складають увʼязнені, 14% – добровольці, 12% – мобілізовані. Зазначається зростання кількості загиблих серед добровольців, завдяки яким Міноборони переважно поповнює особовий склад: від жовтня кількість загиблих добровольців не опускається нижче 75 на тиждень, інколи перевищує 100.

За абсолютним числом загиблих лідирують Краснодарський край (2022), Башкортостан (1953) і Свердловська область (1802).

Журналісти відстежують втрати за відкритими джерелами: повідомленнями у ЗМІ, некрологами від місцевої влади та родичів. Реальні втрати можуть бути набагато вищими.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 31 тисяча українських військових загинули під час війни – Зеленський

Україна та Росія вкрай рідко публікують офіційні дані про свої втрати.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 25 лютого вперше розкрив втрати української армії у війні із Росією. За його словами, загинула 31 тисяча українських військових.

Колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу в грудні заявляв, що українська армія втратила 383 тисячі людей убитими та пораненими. Сама Москва не розкриває своїх втрат у війні.

За оцінками Генерального штабу ЗСУ, втрати військ РФ із початку війни наближаються до пів мільйона осіб.

Сторони військових конфліктів схильні применшувати свої втрати та перебільшувати втрати противника.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час