Журналісти встановили імена понад 70 тисяч росіян, які загинули на війні проти України

Похорон російського військового, фото ілюстративне

Число російських військовослужбовців, убитих на війні в Україні, перевищило 70 тисяч. Про це заявили «Медіазона» та російська служба Бі-Бі-Сі, які ведуть поіменний підрахунок втрат. Дослідники уточнюють, що це лише ті загиблі, чиї імена вдалося встановити за відкритими джерелами, а реальна кількість втрат може бути значно вищою.

Більш як половина всіх загиблих до лютого 2022 року не мали відношення до армії. Близько 20 відсотків усіх убитих – добровольці. З жовтня 2023 року розпочалося зростання втрат серед добровольців, а з вересня цього року їх стало гинути більше, ніж інших категорій учасників війни, у тому числі мобілізованих та колишніх ув’язнених.

Журналісти зазначають, що середньостатистичний портрет російського бійця останнім часом змінився. «Якщо у 2022 році типовому військовослужбовцю, чия загибель була підтверджена Бі-Бі-Сі, було близько 21 року, і він був контрактником, який служив в елітних підрозділах: спецназі, ВДВ чи морській піхоті, то сьогодні на фронт усе частіше вирушають чоловіки у віці 40, 50 і навіть 60 років, найчастіше без бойового досвіду та спеціальної підготовки», – зазначають вони.

Бі-Бі-Сі та «Медіазона» спільно з командою волонтерів ведуть списки загиблих, орієнтуючись на повідомлення з відкритих джерел: ЗМІ, заяви місцевих адміністрацій, пости родичів у соцмережах та дані з цвинтарів. Опитані ними військові фахівці припускають, що до поля зору журналістів потрапляють від 45% до 65% усіх загиблих.

Імена інших засоби інформації та адміністрації можуть не розкривати. Крім того, тіла значної кількості солдатів можуть бути поховані на місці загибелі в Україні або залишатися на полі бою. З урахуванням таких оцінок, вважають журналісти, реальна кількість загиблих із російської сторони може бути в діапазоні від 107 864 до 155 804 осіб.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дані WSJ про українські втрати перебільшені – Костенко

На початку цього тижня видання Wall Street Journal з посиланням на джерела в американській розвідці оцінило кількість загиблих із російської сторони у 200 тисяч. Українські втрати видання оцінило у 80 тисяч убитими.

Росія та Україна не розкривають втрати у війні. Востаннє точну російську офіційну оцінку було надано у вересні 2022 року, тоді міністр оборони Сергій Шойгу заявив про 5937 загиблих військових, ці дані відразу називалися дослідниками значно заниженими. В Україні офіційну оцінку давали востаннє у лютому 2024 року, президент Володимир Зеленський заявляв про 31 тисячу загиблих.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія за добу втратила понад 1300 своїх військових – Генштаб ЗСУ