У Вірменії партія Пашиняна перемагає на дострокових парламентських виборах

Явка на виборах, що пройшли 20 червня, склала близько 50%

Партія виконувача обов’язків прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна «Громадянський договір» перемагає на дострокових парламентських виборах країни з 53,92% голосів, випливає з попередніх даних Центральної виборчої комісії країни після обробки всіх бюлетенів.

Далі йде Альянс «Вірменія» на чолі з колишнім президентом країни Робертом Кочаряном зі 21,04% голосів. Крім того, блок «Честь маю», який сформувався навколо партії експрезидента Вірменії Сержа Сарґсяна, набрав 5,23% голосів. Партія «Процвітаюча Вірменія» отримала 3,96% голосів.

Явка на виборах, що пройшли 20 червня, склала близько 50%.

Щоб потрапити в парламент, блоки повинні отримати як мінімум 7% голосів виборців, партії – 5%. Згідно із законодавством Вірменії, до парламенту повинні пройти хоча б три політичні сили. Якщо немає третьої партії або блоку, що подолали б прохідний бар’єр, то до парламенту проходить той, хто є ближчим до прохідного балу.

Your browser doesn’t support HTML5

Вірменія голосує на парламентських виборах

Пашинян вже оголосив про перемогу своєї партії і сказав, що «вірменський народ зробив свій вибір». Також Пашинян закликав своїх прихильників прийти ввечері 21 червня на площу Республіки в Єревані.

Водночас блок колишнього президента країни Кочаряна «Вірменія» назвав перші підсумки виборів суперечливими, а також заявив, що не прийме результатів виборів, поки «всі проблемні питання не будуть з’ясовані».

«Найсерйозніша причина недовіри – це сотні сигналів, що надходять із різних виборчих дільниць, що свідчить про систематичну, заздалегідь сплановану фальсифікацію результатів виборів», – йдеться в заяві.

У ході голосування протягом дня представники партій, спостерігачі і правоохоронні органи повідомляли про низку порушень, зокрема, пов’язаних із підкупом виборців, тиском на виборців, процедурами голосування на дільницях. Також повідомляли щонайменше про два випадки стрілянини, пов’язані з виборами.

Опитування, проведені до виборів, засвідчували, що з 21 партії і чотирьох політичних блоків основна боротьба йтиме між силами Пашиняна і Кочаряна, приблизно з однаковими результатами – 24%.

Позачергові парламентські вибори були призначені за згодою всіх провідних політичних сил дотеперішнього складу однопалатних Національних зборів Вірменії, які визнали, що позачергові вибори є «найкращим виходом» із політичної кризи в Вірменії. Задля цього Пашинян подав у відставку з посади прем’єр-міністра, хоча залишився виконувачем обов’язків із повним обсягом повноважень голови уряду.

Вірменська опозиція наполягала на відставці Пашиняна після поразки, якої минулого року зазнали вірменські сили в боях проти Азербайджану за сепаратистський регіон в Азербайджані Нагірний Карабах, що його контролювали сили місцевих вірмен.

Тоді 44 дні боїв завершилися в листопаді 2020 року угодою про припинення вогню, укладеною за посередництва Росії. За угодою, значна частина територій, тривалий час контрольованих вірменськими силами, повернулася під контроль Баку.

Your browser doesn’t support HTML5

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян подав у відставку

Супротивники Пашиняна звинувачують його в цій поразці; він відповідає, що не мав іншого вибору, даючи зрозуміти, що інакше поразка була б іще тяжчою.

Коаліція з більш ніж півтора десятка опозиційних партій проводила антиурядові демонстрації в столиці Єревані й інших містах країни, намагаючись змусити Пашиняна передати владу тимчасовому урядові.

Пашинян тоді відмовлявся піти з посади, але врешті погодився на позачергові парламентські вибори.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи може нове виборче законодавство вивести Вірменію із політичної кризи?