Верстати з Німеччини поставляють до Росії для оборонних компаній, попри санкції – ЗМІ

SWR вдалося виявити понад 30 німецьких виробників, чиї машини імпортувалися до Росії

Понад 300 верстатів із програмним управлінням німецьких виробників були поставлені Росії в 2023 році, попри санкції – йдеться у розслідуванні німецької телерадіомовної компанії SWR.

За даними розслідувачів, у Росії близько 80% таких верстатів використовуються при виробництві літаків, військової техніки і боєприпасів. На підставі фотографій і відеоматеріалів SWR вдалося з’ясувати, що німецькі верстати використовуються на підприємствах «Камаз», «Парсек», НИР і «Промышленные решения».

Згідно з митними документами, постачання велися до кінця минулого року. SWR вдалося виявити понад 30 німецьких виробників, чиї машини імпортувалися до Росії. Більшість із них розташовані у федеральній землі Баден-Вюртемберґ.

Постачання переважно йшли через Туреччину. Місцеві проміжні постачальники мають прямі контакти з Росією, а деяких випадках були засновані безпосередньо російськими підприємствами.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Фінляндії трьох громадян Росії заарештували за ймовірне порушення санкцій – ЗМІ

На запитання SWR німецькі верстатобудівники відповідали, що постійно дотримуються санкційних приписів Євросоюзу. У тому випадку, якби німецьким виробникам було відомо, що їхні верстати поставляються до Росії через Туреччину, вони порушували б ембарго. Журналісти не змогли перевірити інформацію підприємств.

Фірма Walter Maschinenbau з Тюбінгена відзначається у митних списках 11 разів. В одного російського оптового продавця на продаж виставлено верстат цього підприємства, виготовлений у 2024 році. Ймовірно, продаж верстатів її виробництва Walter Maschinenbau триває досі, повідомляє SWR.

Минулого року в митних списках відзначено також багатотонні верстати підприємства Vollmer із Бібераха. Ця фірма досі підтримує в Росії активний бізнес з ремонту й технічних консультацій.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Таємна схема модернізації винищувачів РФ: казахські фахівці і французький завод. Інтерв'ю із розслідувачем

Підприємство Fein GmbH зі Швебіш-Гмюнда також має активний вебсайт із пропозицією сервісних послуг. Минулого року її верстати постачалися до Росії сім разів.

Через турецьких посередників у Росію потрапляли також верстати фірми Heller із Нюртінгена.

Німецькі підприємства не змогли пояснити журналістам, чому їхні верстати потрапляють до Росії. «Ми виходимо з того, що виробники верстатів і промислових установок загалом дотримуються санкційних приписів і законів. Підприємства і проміжні постачальники, які не дотримуються чинного законодавства, скоюють злочин. Припинення поставок до Туреччини ми відкидаємо», – заявили SWR у Союзі німецьких верстатобудівників.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ЄС пояснили, чому в російських ракетах і дронах досі є західні компоненти