Ультраправі виграли перший тур дострокових виборів у Франції – офіційні дані

Реакція Марін Ле Пен на перші повідомлення про результати першого туру парламентських виборів, 30 червня 2024 року

Ультраправа партія «Національне об'єднання» Марін Ле Пен посіла перше місце в першому турі парламентських виборів у Франції з результатом 33,4%, пише видання Le Parisien з посиланням на дані обробки бюлетенів, опубліковані міністерством внутрішніх справ.

Це важливий, але не вирішальний успіх – доля 501 з 577 місць у парламенті визначиться в другому турі, який відбудеться 7 липня.

За результатами першого туру від «Національного об'єднання», за попередніми підрахунками, обрані 39 депутатів, зокрема Марін Ле Пен. Друге місце з 27,98% голосів посів лівий блок «Новий народний фронт» (32 депутати), третє – коаліція прихильників чинного президента Емманюеля Макрона з результатом 20,76% (два депутати). Загалом у першому турі обрані 76 депутатів.

За останніми даними, явка виборців сягнула 66,71% і стала рекордною для виборів такого типу з 2002 року, зазначає Le Parisien.

За прогнозами інституту Ipsos, за підсумками виборів «Національне об’єднання» може отримати від 230 до 280 місць із 577 у парламенті. Це означає, що до абсолютної більшості (289 місць) партії Марін Ле Пен, якщо прогнози підтвердяться, не вистачить лише кількох мандатів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Франція: після першого туру виборів Макрон закликав до «широкого» альянсу, Марін Ле Пен заявила, що ще «нічого не виграно»

Після перемоги «Національного об'єднання» на виборах до Європарламенту, що відбулися 9 червня, президент Франції Емманюель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів та призначення дострокових виборів.

Увечері 30 червня після оголошення попередніх результатів першого туру парламентських виборів у лівому блоці, що посідає друге місце, заявили, що готові знімати своїх кандидатів, щоб перешкодити перемозі партії Ле Пен. Емманюель Макрон закликав провести «великий мітинг» проти «Національного об'єднання».