Незгодні з політикою Угорщини українські біженці можуть звертатися до суду – єврокомісар

Через скорочення допомоги на житло в Угорщині для українських біженців, частина з них опинилися на вулиці

Українці, які отримали статус тимчасового захисту в Угорщині, але були позбавлені соціальної допомоги через те, що походять не з прифронтових територій, можуть звертатися до суду. Про це в інтервʼю Радіо Свобода заявив єврокомісар з питань праці та соціальної політики Ніколас Шміт.

«Якщо хтось поскаржиться, може бути якась судова ініціатива», – сказав єврокомісар щодо серпневого рішення угорського уряду, що право на житло залишиться лише для біженців з українських районів, які безпосередньо постраждали від бойових дій.

«Директива про тимчасовий захист не має жодних регіональних відмінностей в Україні. До речі, навіть якщо обстрілів у деяких західних частинах України менше, вони все одно є. Нещодавно у Львові, наприклад, були жертви», – наполіг єврокомісар.

Він додав, що поки що не стикався з такими ситуаціями. Але якщо вони мають системний характер, коли громадян України ділять за територією проживання, це може свідчити про порушення директиви про тимчасовий захист.

Your browser doesn’t support HTML5

«Я такого не бажаю нікому»: родина із шістьма дітьми живе на вулиці (відео)

«Думаю, по-перше, ті, хто вважає, що вони мають право на захист, вважають, що на них поширюється директива про тимчасовий захист, вони можуть поскаржитися, і ця справа буде розглянута», – пояснив Ніколас Шміт.

Біженців із українського Закарпаття наприкінці серпня почали виселяти із притулків в Угорщині після постанови уряду, яка обмежила надання допомоги українцям, повідомляла угорська служба Радіо Свобода.

Зміни до закону, які суттєво змінюють порядок надання житлової допомоги біженцям з України викликали занепокоєння Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, яке закликало переглянути це рішення. За оцінками ООН, внаслідок рішення від двох до трьох тисяч біженців могли втратити субсидоване житло в Угорщині.