Сибіга зустрівся з Сійярто: йшлося про створення міжурядової комісії та захист прав угорців в Україні

Україна та Угорщина до кінця року планують провести засідання спільної міжурядової комісії, повідомив голова МЗС Андрій Сибіга

Україна та Угорщина до кінця року планують провести засідання спільної міжурядової комісії, повідомив голова МЗС Андрій Сибіга у заяві для преси після зустрічі з угорським колегою Петером Сійярто в Будапешті.

Міністр відзначив, що на переговорах із Сійярто вони «скоординували наступні кроки з розвитку прикордонної інфраструктури, що сприятиме мналагодженню торгівельно-економічних відносин між країнами».

«У цьому контексті важливо провести чергове засідання спільної міжурядової комісії. Про це ми домовились з моїм колегою», – повідомив глава МЗС.

Також він підкреслив, що для України одним з «ключових пріоритетів» є інтеграція до ЄС, тож Київ розраховує «на подальшу підтримку Угорщини» на цьому шляху як під час чинного головування в ЄС, так і надалі – зокрема, «на підтримку відкриття переговорних кластерів паралельно».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Угорщина назвала «істерією» занепокоєння ЄС щодо візових правил для росіян і білорусів

Також за словами Сибіги, під час зустрічі з міністром закордонних справ Угорщини Петера Сійярто сторони констатували «позитивну динаміку» у розв’язанні питання захисту прав угорської національної спільноти та домовилися про «подальшу співпрацю для досягнення консенсусу з усіх чутливих тем».

«Угорці України є невід’ємною і рівноправною частиною української політичної нації та виступають ключовим мостом порозуміння між нашими державами», – підкреслив міністр.

Своєю чергою, Сійярто наголосив, що «Угорщина продовжує займати промирну позицію у війні в Україні та підтримує всі міжнародні ініціативи, які створюють можливість якнайшвидшого досягнення миру», повідомляє угорська служба Радіо Свобода.

«Угорщина продовжуватиме найбільшу гуманітарну акцію у своїй історії, поки це буде потрібно, щоб допомогти людям і сім’ям, які опинилися у складній ситуації», – сказав він.

За його словами, уряд витратив 66 мільярдів форинтів на субсидії Україні, в Угорщині є сотні шкіл і дитсадків, де навчаються діти сімей біженців, а в Будапешті відкрито двомовну школу для україномовних дітей, яку відвідав Сибіга.

«Угорщина готова брати участь у відбудові України. Для нас це не просто комунікаційна панель, це ще й відбувається. Уже під час війни ми брали участь у відбудовних зусиллях і беремо участь у роботі, необхідній для відновлення функціонування закладів освіти, охорони здоров’я та державного управління», – сказав Сійярто.

За словами міністра закордонних справ Угорщини, угорсько-українська співпраця та відносини «мають базуватися на взаємній добрій волі, взаємоповазі та взаємній доброзичливості». «Щиро очікуємо від України відновлення прав угорської національної спільноти щодо доступу до рідної мови у сферах освіти, культури та державного управління».

Сибіга у понеділок прибув до Будапешта для переговорів щодо, серед іншого, захисту прав національних меншин, а також просування до вступу України в ЄС та НАТО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Угорська компанія MOL повідомила про угоду для постачання нафти з РФ – через територію України