Фон дер Ляєн 17 вересня оприлюднить склад нової Європейської комісії

Урсула фон дер Ляєн виступає в Європейському парламенті перед голосуванням у Страсбурзі в липні із затвердження її на новий п’ятирічний термін

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 17 вересня має оголосити нову команду виконавчого органу ЄС на п’ять років.

Склад комісії на другий термін фон дер Ляєн відображатиме акцент на колективній безпеці через запровадження «повноцінного комісара з оборони» в той час, як ЄС бореться з наслідками війни Росії проти України й іншими загрозами.

Фон дер Ляєн також закликала інших 26 членів ЄС, які номінують потенційного комісара, покращити гендерний баланс серед кандидатів.

За день до запланованого оголошення комісар від Франції із питань внутрішнього ринку ЄС Тьєррі Бретон раптово подав у відставку і попросив свою країну призначити іншу кандидатуру.

Читайте також: Новий склад Європарламенту затвердив підтримку України

Фон дер Ляєн поставила перед комісією цілі, серед яких переосмислення основ безпеки і подальше посилення оборони України на тлі повномасштабного вторгнення Росії.

Деякі з інших нагальних викликів, з якими зараз стикається блок, – це загрози трансатлантичним відносинам, розбіжності через війну Ізраїлю з угрупованням «Хамас» (визнане терористичним в ЄС і США) у Секторі Гази, а також напруженість щодо сільськогосподарських, промислових й екологічних цілей блоку.

Найвища посада в Європейській комісії є однією з трьох ключових, що визначає загальний політичний напрямок і пріоритети ЄС і Європейського парламенту.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хто стане наступним єврокомісаром з питань розширення?