Доступність посилання

ТОП новини

Польща та країни Балтії закликають ЄС побудувати лінію оборони на кордоні з Росією і Білоруссю


Польські солдати патрулюють вздовж прикордонного паркану на польсько-білоруському кордоні, Польща, 30 серпня 2023 року
Польські солдати патрулюють вздовж прикордонного паркану на польсько-білоруському кордоні, Польща, 30 серпня 2023 року

Польща, Литва, Латвія та Естонія закликали в середу Європейський Союз побудувати лінію оборони вздовж кордону блоку з Росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від військових загроз та інших шкідливих дій з боку Москви.

У листі до голови ЄС, який буде обговорюватися на саміті в Брюсселі в четвер, лідери чотирьох країн, які мають спільні кордони з Росією і Білоруссю, заявили, що проєкт, спрямований на захист блоку з 27 країн і 450-мільйонним населенням, також потребуватиме фінансової підтримки всіх членів.

«Створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з Росією і Білоруссю відповідатиме гострій і нагальній потребі убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз», – йдеться в листі чотирьох лідерів, з яким ознайомилося агентство Reuters.

Під гібридними загрозами мається на увазі поєднання військових і невійськових, а також прихованих і відкритих засобів, включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний тиск і переправлення мігрантів через кордони.

Читайте також: «Маємо показати Росії, що не будемо з цим миритися» – Ліпавський про загрози для ЄС

У листі зазначається, що масштаб і вартість цих спільних зусиль вимагають «цілеспрямованих дій ЄС для їхньої політичної і фінансової підтримки».

Лідери чотирьох країн також вважають, що планування і будівництво оборонної лінії на східному кордоні ЄС має відбуватися в координації з НАТО і його військовими вимогами.

Деякі дипломати ЄС оцінюють вартість будівництва такої оборонної лінії вздовж 700-кілометрового кордону ЄС з Росією і Білоруссю приблизно в 2,5 мільярда євро (2,67 мільярда доларів). Європейські інвестиції в оборону та її фінансування стануть однією з головних тем для обговорення лідерами ЄС на саміті, оскільки війна Росії проти України триває вже третій рік і Москва посилює гібридні операції проти Заходу.

Форум

XS
SM
MD
LG