МОН: для учнів початкових класів запровадили безоплатне харчування

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів на 2024 рік

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів на 2024 рік, на яке уряд виділив субвенцію на 2 мільярди гривень, йдеться в повідомленні Міністерства освіти і науки.

«Від жовтня уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1-4 класів. Для цього за ініціативою Президента України на 2024 рік з бюджету виділено 2 мільярди гривень, які будуть передані місцевим громадам у формі субвенції», – кажуть у відомстві.

Як нагадали в МОН, раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів.

«Державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для усіх учнів початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку. Механізм розподілу коштів субвенції затверджений Кабінетом міністрів України та забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх закладах загальної середньої освіти країни», – зазначили у пресслужбі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Повернення до шкіл, бомбосховища та канікули: що варто знати про навчальний рік 2024/25

За даним МОН, субвенція може бути використана як для придбання харчів, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу. Основні умови для надання субвенції:

  • гаряче харчування організовується для всіх учнів початкових класів (1–4 класи);
  • у закладі освіти організовано процес очного навчання або поєднується очне з дистанційним;
  • заклади освіти можуть організовувати харчування самостійно через аутсорсинг або співпрацювати з підприємствами, що займаються кейтерингом.
  • розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5-11 (12) класів;
  • усі процеси мають відповідати вимогам постанови Кабміну від 24.03.2021 р. № 305, нормам НАССР та законодавству з питань безпечності та якості харчових продуктів.

Раніше, 22 травня, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11092, що стосується покращення початкової загальновійськової підготовки і передбачає, що предмет «Захист України» будуть вивчати всі учні шкіл – дівчата та хлопці.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справа про можливе сексуальне насильство над вихованцями інтернату. Що кажуть у закладі?