Сербія вирішила не висилати російського антивоєнного активіста

Антон Бобришев (на фото) переїхав до Сербії вісім років тому з дружиною

Міністерство внутрішніх справ Сербії скасувало попереднє рішення про висилку російського антивоєнного активіста Антона Бобришева, повідомило Російське демократичне товариство, антивоєнна організація сербської діаспори Росії.

Бобришев, який переїхав до Сербії вісім років тому з дружиною, брав участь в антивоєнних мітингах у Белграді, а в червні 2023 року організував мітинг у Панчево, місті на північний схід від Белграда, де він живе. Та акція мала не меті підтримку опозиційного політика та критика Кремля Олексія Навальний, який у лютому 2024 року помер у в’язниці в Росії.

16 вересня МВС Сербії відмовило Бобришеву у наданні посвідки на тимчасове проживання на підставі права власності на нерухоме майно та зобов’язало його залишити країну.

Через три дні міністерство дало Бобришеву 30 днів, щоб залишити Сербію, а минулого тижня відхилило його прохання про продовження посвідки на проживання, мотивуючи це тим, що активіст «загрожує безпеці Сербії».

Однак після апеляцій Бобришева та його адвоката міністерство 23 жовтня скасувало свій наказ про висилку до розгляду його апеляцій, повідомило Російське демократичне товариство в Telegram.

«Це означає, що Антон залишатиметься в Сербії на законних підставах, поки не буде ухвалене рішення щодо його основної скарги – щодо відмови у виді на проживання через те, що він є «загрозою безпеці країни». Якщо це рішення буде підтверджене, буде поданий позов до адміністративного суду», – йдеться в заяві антивоєнної організації.

Сербська влада стала скасовувати дозволи на тимчасове проживання деяких представників російської діаспори, які брали участь в антивоєнних протестах.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Віцепрем’єр Сербії запевнив Путіна – Белград є «союзником Росії»

Сербія відмовилася приєднатися до санкцій Заходу проти Росії, і сербські чиновники є одними з небагатьох у Європі, які зустрічаються з офіційними особами Кремля.

У липні 2023 року в посвідці на тимчасове проживання відмовили антивоєнному активісту Володимиру Волохонському, а через місяць – Євгену Ірзанському. Обидва публічно виступили проти повномасштабного вторгнення Росії в Україну. В обох випадках міністерство заявило, що були «перешкоди безпеки» для продовження їх перебування.

У березні трьом членам російської родини Терех відмовили в запиті на отримання дозволу на постійне проживання також із міркувань безпеки.

У серпні громадянці Росії Олені Копосовій вдруге відмовили в наданні постійного місця проживання. Влада заявила, що служби безпеки Сербії мають дані, «які є перешкодою для схвалення її запиту». Копосова, літературна перекладачка із Санкт-Петербурга, у 2019 році переїхала до Сербії з чоловіком і двома дітьми та купила будинок.