СБУ: спецслужби РФ можуть інсценувати злочини проти цивільних у Курській області, щоб звинуватити Київ

Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Служба безпеки України заявила, що фіксує спроби російських спецслужб використати ситуацію в Курській області РФ для «безпідставних звинувачень українських захисників у вчиненні воєнних злочинів».

За даними СБУ, найближчим часом російські спецслужби можуть вдатися до інсценування злочинів, зокрема щодо цивільного населення Курської області, щоб потім звинуватити в їх скоєнні українську сторону.

«Для цього російська сторона створює і поширює різноманітні фейки й інформаційні вкиди, які не мають нічого спільного з реальністю. Такі інформаційно-психологічні спецоперації ворога повʼязані насамперед із неможливістю ефективно протидіяти наступальним діям ЗСУ», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сирський на Ставці: під контролем ЗСУ «близько 1000 квадратних кілометрів» території РФ

Водночас в СБУ наголосили, що українські сили «чітко дотримуються правил і звичаїв ведення війни, зокрема, як щодо поводження з військовополоненими РФ, так і щодо цивільного населення».

Редакція поки не може незалежно перевірити дані, наведені СБУ. Російська сторона це не коментувала.

Водночас влада Росії називає операцію ЗСУ в Курській області РФ «масштабною провокацією» Києва. А російський лідер Володимир Путін заявив 12 серпня, що українські сили «без розбору завдають ударів по мирних людях, по цивільній інфраструктурі або намагаються створити загрози для об’єктів ядерної енергетики». При цьому Путін не згадав про те, що саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення на територію України, під час якого російська армія окупувала Запорізьку АЕС, завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення. Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони носять цілеспрямований характер.

Речник Державного департаменту США Метью Міллер, коментуючи слова Путіна, назвав іронічним те, що російська влада робить такі заяви, зважаючи на те, що саме Росія порушила територіальну цілісність і суверенітет України ще в 2014 році і продовжує незаконно окупувати українську територію.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Атака на Росію: що відбувається у Курській області та кому це вигідно?