Вибори в Молдові: Санду звинуватила «злочинні групи» в спробі «підірвати демократичний процес»

«Ми чекаємо на остаточні результати, і ми відповімо твердими рішеннями», – сказала Санду

Президентка Молдови Мая Санду після виборів у цій країні заявила, що голосування зазнало «безпрецедентного» нападу з боку «злочинних груп», які намагалися купити сотні тисяч голосів у спробі «підірвати демократичний процес».

Голосування на виборах президента Молдови і референдумі щодо вступу в ЄС проходило 20 жовтня на тлі заяв про втручання Росії у виборчий процес.

«Ми чекаємо на остаточні результати, і ми відповімо твердими рішеннями», – сказала Санду.

Представники виборчої комісії повідомили, що повні попередні результати будуть оприлюднені близько 10-ї години ранку за місцевим часом 21 жовтня.

За оприлюдненими на цей час даними, Санду лідирує в першому турі президентських виборів із майже 37% голосів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мая Санду перемагає в першому турі виборів президента Молдови – попередні результати ЦВК

Тим часом, на підтримку проросійського кандидата від Партії соціалістів Олександра Стояногло висловилися близько 28% виборців. Оскільки жоден із кандидатів не набирає понад 50% голосів, відбудеться другий тур голосування – на початку наступного місяця.

Щодо референдуму, то, за попередніми даними, оприлюдненими ЦВК країни ввечері 20 жовтня, більшість голосів були проти вступу в ЄС, проте в той час, як підрахунок триває, варіант «за» здобуває підтримку і станом на ранок 21 жовтня результати «за» і «проти» майже зрівнялися. Явка склала майже 50 відсотків, що перевищило 33 відсотки, необхідні для визнання референдуму дійсним.

Спостерігачі назвали вибори і референдум у Молдові вирішальними визначення майбутнього напрямку країни – чи буде вона мати тісніші зв’язки з Європою і Заходом чи більше орієнтуватися на Росію.

Явка на президентських виборах перевищила 51,4 відсотка, або понад 1,56 мільйона голосів, повідомляли про довгі черги на деяких виборчих дільницях у Молдові й на дільницях за межами країни, зокрема у Франції, Румунії, Росії, Греції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Громадяни Молдови не підтримали вступ до ЄС – попередні результати референдуму

Вибори відбувалися на тлі звинувачень у втручанні Росії. Поліція заявила, «що Ілан Шор, молдавський магнат-утікач, який проживає в Росії, намагався підкупити 130 тисяч виборців, щоб ті голосували проти вступу в ЄС і підтримали проросійського кандидата». Шор відкидає звинувачення, хоча заочно засуджений за шахрайство.

Поліція також повідомила, що «виявила мережу з підготовки громадянських заворушень у Молдові з навчанням сотень людей у Росії».

Віцепрем’єр-міністерка Молдови Крістіна Герасимова звинуватила Росію у «масштабній кампанії щодо дестабілізації політичної ситуації в країні». За її словами, «Москва витратила близько 100 мільйонів євро на спробу зірвати президентські вибори та референдум щодо вступу Молдови до Європейського союзу».

Кремль «категорично відкидає» звинувачення у втручанні у виборчий процес в Молдові, заявив раніше прессекретар Дмитро Пєсков.

Сполучені Штати також попередили про кампанію Москви, спрямовану на зрив намірів Молдови інтегруватися в євроатлантичне співтовариство. Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що за останні кілька місяців Москва виділила мільйони доларів, щоб вплинути на президентські вибори в Молдові.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія витратила майже 100 млн євро, щоб зірвати вибори і референдум у Молдові – влада